Kubrickove mojstrovine v kinoteki

S projekcijo celovečerca iz leta 1953 Steze slave se bo drevi ob 20. uri v Slovenski kinoteki začela filmska retrospektiva filmskega ustvarjalca Stanleyja Kubricka.

Objavljeno
06. marec 2007 10.05
Stanley Kubrick
Ljubljana - S projekcijo celovečerca iz leta 1953 Steze slave se bo drevi ob 20. uri v Slovenski kinoteki začela filmska retrospektiva, posvečena filmskemu ustvarjalcu, inovatorju in vizionarju Stanleyju Kubricku. Znameniti cineast je posnel vsega 16 celovečernih filmov in dva kratka dokumentarca. Na sporedu kinoteke bodo vsi, razen filma Strah in poželenje (1953), ki se mu je režiser sam odpovedal ter izgubljenega filma Morjeplovci (1953).

V Slovenski kinoteki bo v sredo, 7. marca, ob 19. uri ob sedmi obletnici Kubrickove smrti potekal pogovor z avtorjem knjige o režiserju, ki je izšla pri kinoteki, Simonom Popkom ter filmskim publicistom Marcelom Štefančičem jr. o vlogi Stanleyja Kubricka v filmski zgodovini. Retrospektivo bo sicer konec meseca zaznamoval tudi pogovor o ekranizaciji literarnih del v Kubrickovih filmih. Nekatere projekcije Kubrickovih del bodo spremila tudi kratka predavanja.

V spremljevalnem programu bosta prikazana še dokumentarca o Kubrickovem življenju in delu, pod katerega se podpisujeta Vivian Kubrick in Jan Harlan, ter celovečerni dokumentarec Temna stran Lune (2002) Williama Karela, ki je sprožil polemike o resničnosti prvega pristanka na Luno.