Labodje jezero z virtuozi Bolšoj teatra

V klasičnem baletu Labodje jezero na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega bosta zvečer v Hali Tivoli nastopila priznana baletnika Ana Ivanova in Kiril Radiv.

Objavljeno
13. marec 2007 11.09
Ljubljana - V Hali Tivoli bodo drevi ob 20. uri gostovale največje zvezde Ruskega kraljevskega baleta in moskovskega Bolšoj teatra. V klasičnem baletu Labodje jezero na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega bosta nastopila priznana baletnika Ana Ivanova in Kiril Radiv. Ob njiju bo na odru mogoče občudovati še 45 članov kraljevskega baleta, so sporočili prireditelji Mkoncerti.

Glasbo za enega izmed svetovno najbolj znanih baletov je Čajkovski napisal med letoma 1875 in 1876 po naročilu Boljšoj teatra v Moskvi. Praizvedba baleta je bila leta 1877 prav v Bolšoj teatru, kjer so jo na rednem repertoarju izvajali kar šest let.

Pravljica o princu Siegfriedu, lepi princesi Odette in demonski Odilie ter zlobnem čarovniku Rotbarthu danes velja za najbolj priljubljeno delo baletnih ansamblov vsega sveta. Ob premieri v Moskvi ni imela posebnega uspeha. Morda je bila temu kriva koreografija, bolj verjetno pa glasba.

Z njo je Čajkovski začel podirati ustaljeno obliko baleta z izvedbami plesnih potpurijev, oblikovanih po okusu primabalerin in tedanje ruske publike, ter ga povzdignil v pravo umetniško zvrst. Očitno pa niti občinstvo niti gledališče samo ni bilo pripravljeno razumeti glasbe, ki je izvirala iz dramatičnega razvoja vsebine. Svoje pravo življenje je Labodje jezero začelo šele leta 1893 v Sankt Peterburgu.

Zgodovina akademskega državnega Bolšoj teatra sega v leto 1776, ko so v Moskvi ustanovili prvo stalno gledališče. Pomembno nacionalno vlogo je dobil po letu 1840, ko so v njem krstno izvedli tudi Glinkovi operi Ivan Susanin ter Ruslan in Ljudmila. Ponoven vzpon je dosegel v začetku 20. stoletja, v porevolucionarnem času pa je postal osrednje državno gledališče, v katerem so nastopali le največji mojstri. V njem deluje številčen umetniški kader, od opernih in zborovskih pevcev, glasbenikov v orkestru do skupine za pantomimo in otroškega zbora.