Laibach končno v rodnih Trbovljah

Znamenita glasbena skupina Laibach bo - po odpovedi oktobrskih koncertov pred začetkom evropske turneje - drevi in v soboto, vsakokrat ob 20. uri nastopila v trboveljskem Delavskem domu.

Objavljeno
23. marec 2007 11.21
Laibach+Silence
Trbovlje - Po odpovedi oktobrskih koncertov pred začetkom evropske turneje, na kateri Laibach že od konca novembra predstavljajo svoj novi album Volk, bodo znameniti glasbeniki vendarle nastopili na domačih tleh. V trboveljskem Delavskem domu bo drevi in v soboto, vsakokrat ob 20. uri, mogoče prisluhniti skladbam iz aktualnega studijskega izdelka, na katerem so zbrane (pre)interpretacije nacionalnih himen - med drugimi tudi himne NSK, ki so jih Laibach posneli v sodelovanju z duetom Silence.

Laibach so nastali v Trbovljah leta 1980, Volk pa je njihov dvanajsti studijski album. Poleg obsežne diskografije ima skupina po več kot 26 letih delovanja za seboj tudi 15 gledaliških produkcij, ducat videospotov, o njej pa so bili posneti tudi številni dokumentarci in izdane teoretske razprave. Zadnji studijski izdelek so pospremili z dvema videospotoma za skladbi America in Slovania.

V sklopu evropske turneje so Laibachi do srede decembra nastopili že v Avstriji, Nemčiji, na Poljskem, Češkem, Nizozemskem, Švedskem, Finskem, Norveškem, v Franciji, Belgiji, Veliki Britaniji in Italiji. Februarja so nadaljevali s koncertno turnejo po Balkanu, ki jo je uvedel koncert v kinu študentskega centra v Zagrebu. Sledili so nastopi v Sarajevu, po Srbiji in Grčiji pa še v Istanbulu, Sofiji, Bukarešti, Budimpešti in Bratislavi.

Po trboveljskima nastopoma se bo skupina predstavila še po severni Evropi in na festivalih Festimate v Udinah ter Volt v madžarskem Sopronu. Kot je zapisano na njihovi spletni strani, bodo Laibach v Sloveniji ponovno koncertirali 15. junija v mariborski Ledni dvorani.