Legendarni Indexi v Ljubljani

Glasba legendarnih Indexov, ene najpomembnejših jugoslovanskih skupin vseh časov, bo ponovno zazvenela v Ljubljani. Organizatorji 9. maja obetajo nepozaben večer.

Objavljeno
22. april 2008 16.30
Ljubljana - Glasba legendarnih Indexov, ene najpomembnejših jugoslovanskih skupin vseh časov, bo ponovno zazvenela v Ljubljani.

Ekipa, ki je lani navdušila v razprodanem Cankarjevem domu, prihaja maja v Ljubljano, tokrat se veliki spektakel seli v prelep ambient poletnega gledališča ljubljanskih Križank.

Za popestritev zvezdniški gosti

Glasbenikom Fadilu Redžiću, Ranku Rihtmanu, Neni Jurinu, Miroslavu Šaranoviću, Sinanu Alimanoviću, Peci Peteju, Vernesu Ljuštaku in Zlatanu Redžiću se bodo na odru pridružili zvezdniški gosti, ki bodo vsak po svoje interpretirali skladbe Indexov.

Gosti: Mladen Vojičić Tifa, Željko Bebek, Aki Rahimovski, Dado Topić, Kaliopi, Nuša Derenda, Hari Mata Hari, Branko Đurić Đuro, Janez Bončina Benč, Massimo Savić, Boris Novković in Zoran Predin bodo poskrbeli, da bo koncert brez dvoma poln energije.

Sarajevska šola popa

Skupina Indexi je bila ustanovljena leta 1962 v Sarajevu in kmalu postala sinonim za tako iemnovano Sarajevsko šolo popa.Ker so bili vsi člani študentje na univerzi, so zlahka izbrali ime za skupino – po tistih knjižicah, ki so jih vsi nosili na fakulteto zaradi prisotnosti in opravljanja izpitov. Na začetku so igrali večinoma instrumentalne posnetke hitov, okoli leta 1967 pa začeli skladati lastne pesmi.

V osnovni sestavi skupine so bili: Slobodan A. Kovačević – kitara, Fadil Redžić – bas in Davorin Popović – vokal, medtem ko so bobnarje in igralce klaviatur pogosto menjali. Opaznejšo vlogo sta v skupini svojčas odigrala tudi klaviaturista Kornelije Kovač in Đorđe Novković, pomemben član pa je bil tudi Enco Lesić.

Pevec skupine Davorin Popovič je preminil leta 2001, s čimer so Indexi po štirih desetletjih uspešne glasbene kariere, nepreklicno prenehali obstajati.

S tem se je končala pot enega najuspešnejših jugoslovanskih bendov, ki je v času svojega delovanja navduševal ne samo staro in mlado, ampak tudi tisto bolj zahtevno publiko.

Skupina je poznana po mnogih hitih: Plima, Bacila je sve niz rjeku, Sanjam, Da sam ja netko, Ti si mi u svemu naj, Predaj se srce, Sve ove godine …