Leipzig po slovensko

Najstarejši knjižni sejem v Leipzigu se je začel po slovensko. Dogodek je bil zelo dobro obiskan, enako velja za branje v znameniti podzemni srednjeveški trdnjavi.

Objavljeno
23. marec 2007 11.55
Leipzig/Pariz - Najstarejši knjižni sejem v Leipzigu se je začel tudi po slovensko. Potem ko se je uradnega odprtja ob velikem medijskem obleganju slovenske stojnice včeraj udeležil tudi direktor Oliver Zille, so se udeleženci sejma in številni ljubitelji slovenske literature preselili v Kafe Neubau, po domače v klub Weezie, kjer je zbrane nagovoril predstavnik ministrstva za kulturo Jože Horvat.

Ta je na uradnem odprtju opozoril, da slovenski duh literature močno določa nemški prostor, nenazadnje je v Tűbingenu Primož Trubar kot begunec pred protireformacijo leta 1551 izdal prvi knjigi v slovenskem jeziku.

Knjigi Katekizem in Abecedarij včeraj zvečer sicer nista bili v središču pozornosti, pač pa so na prodorno moč slovenske kulture v najširšem smislu te besede s svojimi branji v omenjeni galeriji opozarjali Boris Pahor, Drago Jančar, Brina Svit in Florijan Lipuš.

Dogodek je bil zelo dobro obiskan, enako velja za branje v znameniti podzemni srednjeveški trdnjavi, preurejeni v moderen klubski center - Moritzbastei.

Številni gosti, sicer namenjeni na večerno pivo, so se preusmerili v prostor, "kjer se dogaja nekaj slovenskega". Da izbira ni bila napačna, je s svojim branjem potrdila Suzana Tratnik, slovenski jezik pa je zazvenel tudi v nemškem prevodu del Aleša Čarja in Draga Jančarja.

Slovenska predstavitev na knjižnem sejmu bo danes v polnem razmahu. Sledijo okrogle mize z vrhuncem v večernem dogodku - večerom slovenske filozofije in literature, ki ga bodo oblikovali tudi Slavoj Žižek, Mladen Dolar in Tomaž Šalamun.

Pariški knjižni sejem vabi

V Parizu bo danes odprl vrata 27. knjižni salon. Do 27. marca se bo na njem srečalo približno 2000 pisateljev. V središču pozornosti bosta letos indijska literatura in založništvo. Izdaja 2007 bo v primerjavi s prejšnjimi leti krajša za en dan, bodo pa sejemski dogodki zato razpotegnjeni tudi do poznih večernih ur, tja do 22. ure, da bo salon lahko obiskalo čim več ljubiteljev knjig.

Parižani so medse povabili približno trideset indijskih literatov. Indijski paviljon bo predstavil bogastvo knjižnih izdaj, v posebnem prostoru bodo srečanja s pisatelji, med njimi s priljubljenim mladim avtorjem Vikramom Setho.

Lani sejem obiskalo 174.000 obiskovalcev

Knjižni salon pripravlja nacionalni sindikat knjige (SNE). Lani so na njem našteli 174.000 obiskovalcev. Revija, posvečena knjigi, Livres Hebdo, je pred odprtjem salona opozorila, da je prodaja knjig v Franciji lani padla za 1,5 odstotka, kar je bil najslabši rezultat knjigotržcev v zadnjih 15 letih.