Lep dan za Niet

Polne Križanke so včeraj zvečer pele pesmi skupine Niet. To ni bil večer patetike in nostalgije. To je bil energičen rock koncert, šus od začetka do konca.

Objavljeno
28. maj 2008 19.08
Skupina Niet.
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Ljubljana - Kultnost kakšne rock skupine je lahko precej varljiva reč, vendar pa se je v primeru skupine Niet pokazala ne le v veliki gorečnosti sledilcev kulta temveč tudi v množičnosti. Polne Križanke so pele pesmi skupine Niet preden je ta prišla na oder in še dolgo potem, ko so ti odigrali vse skladbe, ki so jih pripravili, dve (Lep dan za smrt in Vijolice) celo dvakrat.

Niet so začeli kot hardcore punk skupina, ki pa je precej hitro vpeljala poleg zelo osebnih izpovedi še intimne refleksije na širše družbene razmere osemdesetih let prejšnjega stoletja. Pevec skupine Primož Habič je bil karizma in fokus skupine, zato je bilo z njegovo smrtjo leta 1991 kaj malo verjetno, da bi Nieti še kdaj zaigrali pesmi kot so Depresija, Perspektive, Heroj, Molk in druge.

Skupine katerim je pevec po katerem so bile prepoznavne umrl, se znajdejo pred veliko dilemo, kako nadaljevati, če sploh. AC/DC in Queen sta najbolj znana taka primera. Gotovo je bil eden glavnih dvomov ob ponovnem oživljanju Nietov, kdo bo lahko primerno zamenjal Primoža. Bo kdo sploh lahko stopil v njegove čevlje, kot se to rado reče? Odločitev za Boruta Marolta se je izkazala za pravo. Verjetno je bil ravno on najbolj živčen pred nastopom v Križankah, čeprav se mu to pri nastopu ni nič poznalo.
Suvereno in z namernim ali nenamernih posnemovanjem Primoževe gestikulacije je Marolt vodil in pripeljal odličen povratniški nastop skupine Niet v prepevajočih Križankah do konca. V prvem dodatku je le ob spremljavi kitare Roberta Likarja in violončelistke Marjetke Skoberne zapel skladbo posvečeno Primožu Bil je maj, kajti bil je maj, ko je Primož umrl. Ne glede na vse, pa to ni bil večer patetike in nostalgije. To je bil energičen rock koncert, šus od začetka do konca.

Tisti, ki smo bili tudi leta 1984 na Novem rocku in videli Niete kot goste večera, smo bili med občinstvom na povratnem koncertu v Križankah v manjšini. Skupina Niet ima zelo mlado občinstvo, saj se mnogi med njim še niso niti rodili, ko so Niet še delovali. Verjetno zaradi besedil in energične glasbe se je zanimanje zanje kot ljudsko izročilo predajalo iz generacije v generacijo srednješolcev.

Predanemu občinstvu ni bilo dovolj, da so na skoraj eno uro in pol dolgem koncertu Nieti zaigrali vse pesmi, ki so jih pripravili. Gotovo bi tam vztrajalo, če bi še enkrat zaigrali vse pesmi. Tolikšnega energijskega napora kot so ga skupaj ustvarili Niet in občinstvo, že dolgo ni bil videti in slišati na naših odrih. Niet so delovali presenetljivo kompaktno, kot da je ta uigranost posledica rutinskih dolgoletnih nastopov, ne pa da je bil koncert v Križankah dejansko vrnitev odpisanih. Če je bil koncert skupine Gang Of Four na Drugi godbi v Križankah eden najboljših letošnjih rock koncertov tujih glasbenikov pri nas, je bil povratni koncert skupine Niet na istem odru gotovo eden najboljših domačih rock nastopov.