Lestvica najboljših 100 filmov se bo obnovila

Na Ameriškem filmskem inštitutu bodo seznam 100 najboljših filmov obnovili vsakih deset let. To naj bi omogočilo proučevanje tem, skozi katere ameriški filmi pripovedujejo o življenju in kulturi.

Objavljeno
21. januar 2007 12.05
Državljan Kane Orsona Wellsa velja za najboljši film.
Los Angeles - Sto najboljših filmov vseh časov danes ni več istih, kot denimo pred desetletjem, menijo na Ameriškem filmskem inštitutu (American Film Institute - AFI), kjer so prvi seznam 100 najboljših filmov, "100 let... 100 filmov", sestavili leta 1998. To je tudi razlog, da so se lotili sestavljanja novega seznama, sicer pa nameravajo odslej nov seznam sestaviti na vsakih 10 let, je v četrtek povedal predsednica in izvršna direktorica AFI Jean Picker Firstenberg.

Sestavljanje novega seznama na vsakih deset let bi filmarjem in cineastom omogočilo, da proučijo razlike, kaj ameriški filmi pripovedujejo o življenju in kulturi. "Bodo imeli vojni filmi čez deset let drugačen pomen, bodo novi izrazi močnejši, kot si morda mislimo in ali se bodo filmi, ki so sedaj nizko na lestvici, morda povzpeli višje," se je vprašala Firstenbergova.

Žirija, v kateri je 1500 režiserjev, producentov, igralcev, kritikov in profesorjev, bo ponovno izbrala najboljše filme vseh časov. Izbirala bo med 400 filmi, ki so v ožjem izboru. Žirija mora pri vsakem filmu upoštevati zgodovinsko vrednost filma, njegov vpliv na kulturo in njegovo popularnost.

Trenutno za najboljši film velja Državljan Kane, sledijo filmi Casablanca, Boter, V vrtincu in Lawrence Arabski. Novi seznam, poimenovan "100 let...100 filmov - 10. obletnica izdaje", bo znan junija letos in bo predstavljen na CBS. Sicer pa se za uvrstitev poteguje tudi 44 filmov iz zadnjega desetletja, med njimi Gora Brokeback, Moulin Rouge, Usodna nesreča in Klub golih pesti.