Zaljubljeni v Liffe: Brane Završan

Igralec Brane Završan bi Liffe raztegnil na daljše obdobje, z več ponovitvami filmov.

Objavljeno
12. november 2011 07.28
Posodobljeno
12. november 2011 14.00
Mojca Zabukovec, Delo.si
Mojca Zabukovec, Delo.si

Se spomnite svojega prvega Liffa? (Kako je bilo?)

Pravzaprav se ga, kot publika, ne spomnim. Takoj imam pred seboj sicer sliko Jelke Strgel, ki nam je prišla na oder povedat, kako festival raste iz leta v leto, filma se pa ne spomnim. Spomnim pa se svojega prvega sodelovanja na otvoritvi Liffa. Ivana Djilas, ki je režirala uvodno in zaključno prireditev, si je zamislila , da na projicirane izseke intervjujev znanih filmskih ustvarjalcev v živo izvedemo sinhronizacijo v slovenščino, in seveda očitno manipuliramo. Zabavno ni bilo samo nam izvajalcem, ampak po reakciji sodeč tudi publiki.

Kaj bi se moralo zgoditi, da si ne bi ogledali niti enega filma na letošnjem festivalu?

To ne bi bilo prvič. Se mi prekleto rado zgodi, da ostanem na suhem. Urniki v gledališču se stalno spreminjajo in sežejo teden dni naprej. V zadnjem tednu pred Liffom pa karte že davno poidejo. Potem sicer noter prinesem v rednem programu, a seveda samo z odkupljenimi filmi. A tudi to je nekaj.

Kako se spremeni vaš dnevni ritem v času festivala?

Kadar le utegnem skočim do Cankarja do festivalske blagajne vprašat, če je kakšna karta za katerikoli film še ostala. Se zgodi, da imam srečo. In tudi ta oblika je vznemirljiva; nikoli ne vem, kaj bom videl.

Kako Liffe po vašem mnenju vpliva na vzdušje v mestu?

Med populacijo, ki jo kultura vsaj malo zanima, je to eden ključnih obdobij v letu. Zlasti jeseni. Spomladi se razvajamo v Križankah (zdaj tudi v Kinu Šiška, a mi je ambient Križank veliko ljubši) na glasbenih festivalih. Okrog Cankarja mrgoli. V okoliških lokalih se sliši govoriti o filmu. Čuti se vzneseno vzdušje, a vendar spokojno v svojem zadoščenju.

Če bi bili programski/a vodja festivala, kaj bi spremenili/dopolnili?

Raztegnil bi ga na daljše obdobje, z več ponovitvami filmov. A to je seveda moja frustracija, da mi prehitro pobegne in vse zamudim. Sem skoraj prepričan, da organizator izvede toliko projekcij, kot jim festivalski normativi distributerjev dopuščajo.

Katerih filmov med letošnjo ponudbo ne boste zamudili?

Prvenstveno francoskih. Tu sem nostalgik.