Zaljubljeni v Liffe: Manca Dorrer

Ljubljana v času Liffa postane malo bolj živa in sproščena ob vseh mešanicah »filmskih« kultur in jezikov, pravi Manca Dorrer.

Objavljeno
11. november 2011 20.18
Posodobljeno
13. november 2011 14.00
Ti. L., Delo.si
Ti. L., Delo.si

Se spomnite svojega prvega Liffa?

Uf, to je bilo že zelo dolgo nazaj. Ne spomnim se kaj sem gledala, vendar se spomnim prijetnega vzdušja na festvalu. Mislim, da takrat ni bilo tako veliko obiskovalcev kot zadnja leta. Spomnim pa se, da je bila Linhartova dvorana za nekatere filme (Kusturica - Črni maček, bela mačka), razprodana in smo sedeli tudi na tleh in gledali film, kar je danes skoraj nemogoče.

Kaj bi se moralo zgoditi, da si ne bi ogledali niti enega filma na letošnjem festivalu?

Kakšna naravna katastrofa, potovanje v Latinsko Ameriko ali Afriko, revolucija, delo v tujini,...

Če bi bili programski/a vodja festivala, kaj bi spremenili/dopolnili?

Program Liffa mi je všeč, zato ne bi nič spreminjala. Všeč mi je tudi sam koncept festivala, da ni zvezdniški ampak je namenjem dobrim filmom in spontanemu druženju. Vem, da je bil lansko leto Kinodvor namenjen druženju gostov in obiskovalcem festivala, kar se mi zdi dobra ideja, saj je v Kinodvoru vedno prijetno vzdušje. Morda pa pogrešam nekaj takega, kar sem doživela na Solunskem festivalu. Tam so gledalci zelo strastni - študentje so se skoraj stepli z biljeterjem, ker jim ob že tako prepolni dvorani (ljudje so sedeli na tleh in celo stali) niso spustili gledat Šterkovega filma Ljubljana, ki je bil takrat v programu Balkanskih filmov. Vendar takšen entuzijazem pač ni odvisen od programskega vodje in direktorja festivala ampak od temperamenta ljudi.

Katerih filmov med letošnjo ponudbo ne boste zamudili?

Če mi bo le uspelo bom šla seveda pogledat film Izlet od Nejca Gazvode, ker podpiram slovenske filme, sicer pa programa še nisem natančno preučila. Zagotovo si bom ogledala kakšen film iz ekstravagance in perspektiv - posebej tiste, za katere vem, da jih ne bom mogla videti v kinu. Moja siceršnja taktika je taka, da si poskušam ogledati vsaj en afriški, azijski, južno ameriški, portugalski, nemški, finski ... film.

Kako Liffe po vašem mnenju vpliva na vzdušje v mestu?

Ljubljana postane malo bolj živa in sproščena ob vseh mešanicah »filmskih« kultur in jezikov.

Kako se spremeni vaš dnevni ritem v času festivala?

Odvisno koliko časa imam za filme. Letos ga ne bo veliko. Ko je v preteklosti naneslo, da sem bila prosta vseh deeset Liffovih dni, sem si kakšen dan ogledala tudi po tri filme.