Madonna na odru obsodila diskriminacijo Romov

Ameriška pevka Madonna je na koncertu v Bukarešti komentirala, da so Romi v Romuniji precej diskriminirani, s čimer je izzvala val kritik pri njenih oboževalcih. Pozneje je povedala, da je bila »prisiljena« izreči to izjavo.

Objavljeno
28. avgust 2009 16.08
Š. Ro.
Š. Ro.
Bukarešta - Ameriška pevka Madonna, ki je pred kratkim na koncertu v romunski prestolnici komentirala diskriminacijo Romov in s tem doživela veliko neodobravanje oboževalcev, je dejala, da je bila enostavno »prisiljena« izreči to izjavo.

»Opazila sem, da so v tem delu Evrope Romi močno diskriminirani, kar me zelo žalosti. Mi ne verjamemo v diskriminacijo, verjamemo v svobodo in enake pravice za vse ljudi,« se je glasila njena izjava na odru v Bukarešti. Ameriško zvezdnico so oboževalci izžvižgali, čeprav je bilo med šestdesettisočglavo množico slišati tudi odobravanje.

 

Madonno sicer na turneji Sticky and Sweet spremlja skupina romskih glasbenikov. »Zaradi njene romske skupine se še bolj zaveda, v kakšnem položaju so Romi v teh državah, zato se je čutila dolžno, da to pove tudi na glas,« je dejala publicistka Liz Rosenberg.

 

Vseeno pa je zvezdnica med njenimi romunskimi oboževalci sprožila val kritik. »Izžvižgali smo jo, saj se mi zdi njena izjava popolnoma neprimerna. Ne vem, zakaj se je sploh morala oglasiti,« je povedal eden njenih oboževalcev Ionut Dinu.

 

Romunija ima sicer daleč največji delež romskega prebivalstva v Evropi. Skoraj polovica 12 milijonov Romov, ki živijo po Evropi, pa trdi, da so bili vsaj enkrat v zadnjem letu diskriminirani, kažejo raziskave Evropske agencije za temejne pravice.