Marc Ribot's Ceramic Dog

V torek, 27. oktobra, bo bo 22. uri v klubu CD, ljubljanskega Cankarjevega doma nastopila zasedba Ceramic Dog pevca in kitarista Marca Ribota ter Shahzada Ismailyja, bas, elektronika, in Chesa Smitha, bobni, ter gostjo Eszter Balint, glas.

Objavljeno
26. oktober 2009 15.00
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Kitarist in pevec Marc Ribot se tokrat predstavlja s skupino Ceramic Dog (Marc Ribot, kitara, glas; Shahzad Ismaily, bas, elektronika; Ches Smith, bobni), ki je naslednica glasbenega izraza, ki so ga igrale zasedbe Rootless Cosmopolitans, Shrek in Los Cubanos Postizos in so že nastopile v Ljubljani. Tokrat je povabil tudi posebno gostjo Eszter Balint, ki je kot 15-letnica zaslovela v filmu Stranger Than Paradise Jima Jarmuscha, pozneje pa sodelovala z več glasbenimi in filmskimi ustvarjalci. Party Intellectuals je prvi album zasedbe Ceramic Dog, ki združuje energijo dveh newyorških umetnikov – kitarista in pevca Marca Ribota in basista Shahzada Ismailyja ter bobnarja eksperimentalne glasbe Chesa Smitha z zahodne obale ZDA. Mednarodno proslavljeni Ribot je prav poseben kitarist, ki ga oplajajo različni žanri in zvrsti od rocka, jazza, punka, latina, soula, no-wava, avantgarde in do noisa. Ceramic Dog te usmeritve povzema ter na naelektrenem albumu Party Intelectuals temu dodaja še eksperimentalnost in elektroniko Ismailyja in Smitha.

Skupino Ceramic Dog je Ribot ustanovil v evforiji po 11. septembru, ko so vsi začeli razmišljati o resnično pomembnih stvareh v življenju in uresničevati skrite sanje. Odločil se je pomesti z vsemi vezaji, ki so obvladovali njegove prejšnje projekte: punk-latino zasedbe Cubanos Postizos, punk-eksperimentalen slog sestava Shrek, punk-Albert Ayler projekta Spiritual Unity. Več let je trajalo, preden je Ribot v Chesu Smithu in Shahzadu Ismailyju našel ritem sekcijo z energijo, ki bi zadovoljila njegove želje. Ribot pove: »To je prvič od srednje šole, da sem znova v pravem rock bendu. Dejansko vadimo samo za lastno zabavo, pa čeprav sploh nimamo nastopov.«

Ime Ceramic Dog prihaja iz francoskega izraza »chien de faïence«, ki pomeni otopel zaradi čustev – kot naježeni psi tik preden se spopadejo, ali ljubimca, ki sta se hipnotizirala s pogledom. V živih nastopih, kot tudi na albumu, si zasedba prizadeva za to intenzivnost, ustvarjajoč hipnotične trenutke zamaknjenosti, silovite neobrzdanosti in čistega rock'n'rolla.