Martin Scorsese bliže oskarju?

Režiser Martin Scorsese se je s filmom Dvojna igra že sedmič uvrstil v ožji izbor prestižnih nagrad Ameriškega ceha režiserjev.

Objavljeno
10. januar 2007 11.19
Los Angeles - Režiser filma Dvojna igra Martin Scorsese je že sedmič v ožjem izboru za nagrado Ameriškega ceha režiserjev (Directors Guild of America - DGA). Za režiserje štirih drugih filmov pa je to prva nominacija za nagrado DGA, ki jo bodo podelili 3. februarja v Los Angelesu v hotelu Hyatt Regency Century Plaza. Poleg Scorseseja so nominirani režiserji filmov Sanjske punce, Naša mala mis, Kraljica in Babilon.

Nagrade DGA so prav tako barometer za nagrado oskar za režijo. Od 58 dosedanjih dobitnikov režiserske nagrade DGA jih je namreč kar 52 nato prejelo še oskarja.

Nominiranci so torej Bill Condon (Sanjske punce), Jonathan Dayton & Valerie Faris (Naša mala mis), Stephen Frears (Kraljica), Alejandro Gonzalez Inarritu (Babilon) in Martin Scorsese (Dvojna igra). Ob objavi nominacij je predsednik ceha Michael Apted zapisal, da je v mojstrskem pripovedovanju zgodb vsakemu izmed njih uspelo združiti obrtno znanje in vizijo.

Za Condona, Daytona & Farisovo, Frearsa in Inarrituja je to prva uvrstitev med prvih pet za nagrado DGA ter sedma za Scorseseja. Scorcese je bil doslej v takšni družbi s filmi Letalec (2004), Tolpe New Yorka (2002), Čas nedolžnosti (1993), Dobri fantje (1990), Pobesneli bik (1980) in Taksist (1976). Scorsese je leta 1999 prejel častno nagrado DGA in leta 2003 nagrado DGA za življenjsko delo.

Največje presenečenje objave seznama nominirancev pa je vsekakor odsotnost Clinta Eastwooda z njegovima novima filmoma o drugi svetovni vojni. Filma namreč veljata za kandidate za Oskarja, Eastwoodu pa se obeta nov Oskar za najboljšega režiserja.