Martinu Turku nagrada za kratki film

Nagrado za najboljši kratki film 7. izdaje Zagrebškega filmskega festivala (ZFF) in 1500 evrov si delita nizozemski film Odsotna Jochema de Vriesa in slovenski Vsakdan ni vsak dan Martina Turka.

Objavljeno
24. oktober 2009 21.01
Slovensko kinematografijo zastopa Martin Turk s kratkim metrom - Vsakdan ni vsak dan.
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Zagreb  - Nagrado za najboljši kratki film 7. izdaje Zagrebškega filmskega festivala (ZFF) in 1500 evrov si delita nizozemski film Odsotna Jochema de Vriesa in slovenski Vsakdan ni vsak dan Martina Turka. Prvi je bil nagrajen za poetičnost v prikazovanju otroških potreb in zadreg, drugi za Turkovo vešče "vodenje zgodbe in likov ter poigravanje s časom".

Za najboljši celovečerni igrani film ZFF so sicer razglasili kanadski film "J'ai tue ma mere" (Ubil sem mater) Xaviera Dolan-Tadrosa, ki je tako dobil nagrado zlati voziček. V filmu avtor iskreno in pogumno portretira odnose v družini in tenko črto med ljubeznijo in sovraštvom, gledalca pa spodbudi, da se zagleda vase, je izbiro obrazložila žirija.

Poleg tega gre za neverjetno svež in presunljiv primer ustvarjanja filma, odlična igra glavnih protagonistov pa dodatno prispeva k atmosferi filma, je zapisala žirija. Xavier Dolan-Tadros ob nagradi prejme 5000 evrov.

Posebno priznanje je med celovečernimi filmi dobil "Libanon" režiserja Samuela Maoza. Žirija ga je nagradila zaradi "dobro ustvarjene atmosfere s klavstrofobično izkušnjo ujetih v tanku, ki skoraj duši, in zaradi sporočila, da vojna uničuje vso človečnost v ljudeh".

Letos so podelili tudi pohvalo žirije v konkurenci celovečercev, prejel jo je film "Cea mai fericita fata din lume" (Najsrečnejše dekle na svetu) romunskega režiserja Radua Jude.

Zlati voziček za najboljši dokumentarni fim in 1500 evrov so prisodili francosko-špansko-mehiškemu filmu "La vida loca" (Noro življenje) pokojnega Christiana Povede; nagrado bodo predali njegovi družini. Žirija ga je nagradila za smelost in pogum pri snemanju filma, kakor tudi za empatijo do likov, o katerih je pripovedoval. Posebno priznanje je dobil južnokorejski dokumentarec Stari partner Chung-Ryoul Leea.

V programu "Kockice" je zlati voziček za najboljši hrvaški film in tisoč evrov dobil film Hladna fronta Uroša Živanovića o mladem paru na začetku skupnega življenja. O nagradah so odločale tri žirije: za celovečerni in kratki film, za dokumentarce in za "Kockice".

Na festivalu je tekmovalo okrog 50 filmov, ki so imeli približno 35.000 gledalcev, je na novinarski konferenci pred drevišnjim zaprtjem ZFF in slovesno podelitvijo nagrad povedal direktor ZFF Boris T. Matić. ZFF bo izven konkurence zaprl omnibus devetih zgodb "Zagrebačke priče".