Maywa Denki v Ljubljani

V Kinu Šiška bo v soboto, 24. oktobra, ob 21. uri neobičajen koncert japonske zasedbe Maywa Denki, ki bodo predstavili svoj futuristični tehno pop spektakel.

Objavljeno
23. oktober 2009 15.14
Anna Omarczyk
Anna Omarczyk
V soboto, 24. oktobra, ob 21. uri bo v Kinu Šiška nastopala skupina Maywa Denki. Skupina prihaja iz daljne Japonske in je sestavljena iz treh performerjev in orkestra robotiziranih glasbenih instrumentov. Mešanica korporativnega imidža akterjev, prepojenega z odbito japonsko tehno-frikovsko-pop kulturo.

Maywa Denki so Yosuke Oda, Masataka Kimura in Novmichi Tosa. Slednja sta brata, ki sta ustanovili leta 1993 skupino na ruševinah istoimenskega podjetja, nekoč v lasti njunega očeta. Robotizirani instrumenti se nam prikupijo zato, ker so izjemno učinkovit spoj antropomorfnega in mehaničnega. Maywa Denki so dobili več nagrad, med drugim tudi nagrade festivala Ars Electronica 2003 (Linz, Avstrija) v kategoriji interaktivnih umetnosti. Skupina je prepoznavna po izdelani korporativni podobi, ki jo na nastopih poudarjajo s tipičnimi modrimi delavskimi uniformami. Svoj unikatni stil izražajo s termini, ki jih sicer srečujemo v proizvodnji: instrumente imenujejo »produkti«, razstave in nastope pa »predstavitev produktov«, v okviru katerih demonstrirajo način igranja na robotizirane instrumente.