Miha Turšič odstopil s funkcije direktorja Ksevta

Za to dejanje se je odločil, ker vlada ni našla rešitve za Ksevt.

Objavljeno
24. december 2015 10.40
Gladovna stavka Mihe Turšiča v Moderni galeriji. V Ljubljani 1.10.2015[Kultura,proračun,stavka]
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič
Svojo odločitev je Miha Turšič sporočil v odprtem pismu. Pravi, da se je iztekel teden, v katerem sta bila s predsednikom vlade dogovorjena za rešitev Ksevta, rešitve pa ni - ne statusno ne finančno. Zato se je odločil nepreklicno odstopiti s funkcije direktorja Ksevta.

V pismu je zapisal še: »Nič od tega, na kar sem z gladovno stavko opozarjal, se ni razrešilo. Nič! Ministrstvo za kulturo se še naprej zateka k politični manipulaciji, birokratskemu politikantstvu in aroganci. Nižji sekretar Matjaž Šekoranja me kriminalizira za svoje birokratske napake.

Direktorica direktorata za ustvarjalnost Biserka Močnik nizkotno zlorablja mojo družinsko stisko in jo razširja po morbidnih portalih. Ministrica pa oba podpira. Toliko o zakonitem delovanju uradnikov in srčnosti ministrice, kot jo opisuje njen partijski vodja. Toda - kdo jim pa kaj more! So nedotakljivi! Zato Ksevta v takih pogojih ne morem več odgovorno voditi.

V tem času je bila opravljena predvidena finančna revizija poslovanja, katere rezultati še nekaj tednov ne bodo znani, v medijih pa neimenovani viri z Ministrstva za kulturo skupaj z Božidarjem Novakom špekulirajo o večmilijonskih utajah. Potem ko so onemogočili naše redno delovanje, je zdaj še državni sekretar Anton Peršak z neutemeljenimi špekulacijami brutalno pokončal reševanje Ksevta na Ministrstvu za gospodarstvo. Vsa ta podtikanja odločno zavračam!«

Spomnimo, da je Miha Turšič oktobra letos gladovno stavkal zaradi težav pri financiranju Ksevta. Stavko je prekinil, ko je dobil od predsednika vlade zagotovila, da bo narejeno vse potrebno za vzpostavitev Ksevta na trdne produkcijske temelje.