Milijonski dogovor za snemanje Hobita

Oboževalci knjig J. R. R. Tolkiena bodo v kinematografih kmalu dočakali filma, posneta po knjigi Hobit. Tolkienovi dediči in produkcija New Line so namreč le dosegli dogovor o izplačilu več milijonskega deleža za film Gospodar prstanov.

Objavljeno
09. september 2009 17.02
V britanske knjigarne bo prišla "nova" knjiga avtorja Gospodarja prstanov, Tolkiena, Otroci iz Hurina
Š. Ro.
Š. Ro.
Los Angeles - Milijoni oboževalcev pisatelja J. R. R. Tolkiena so končno dočakali vrnitev njegovih zgodb v kinematografe. Tolkienovimi dediči in produkcija New Line Cinema, ki je posnela trilogijo Gospodar prstanov, so končno dosegli dogovor zaradi katerega so ustavili snemanje dveh filmov, posnetih po Tolkienovih knjigah Hobit.

Strani sta se tako končali sodni proces, ki sta ga sprožila Tolkienova otroka, Christopher in Priscilla. Lansko leto sta namreč vložila tožbo proti produkciiji New Line, ki zdaj deluje kot del Warner Brosa. V njej sta zahtevala 150 milijonov dolarjev, kolikor naj bi jima pripadalo po uprizoritvi trilogij Gospodar prstanov. Ta je sicer po svetu zaslužil 2,96 milijard dolarjev, vsaj še 3 milijarde pa z DVD-ji. Čeprav so podrobnosti dogovora tajne, je Warner Bros le dobil zeleno luč za snemanje filma Hobit.

 

»Iskreno cenimo dobiček, ki so ga doslej v filmski svet prinesle Tolkienove knjige. Zadovoljni smo, da je tožba za nami,« je povedal predsednik Warner Bros Entertainmenta Alan Horn.

 

Na sodišču so namreč ugotovili, da dediča doslej nista dobila izplačila, čeprav naj bi bila po pogodbi upravičena do 7,5-odstotnega deleža. Koliko je dedičema dejansko izplačal Warner Bros, ni znano, jasno pa je, da gre za številko, ki se vrti okoli 100 milijonov dolarjev.