Ministrica za kulturo in njen državni sekretar

Ob magistrici s področja poslovne politike in organizacije, ki je bila aktivna v zdravstvu, naj bi njena desna roka postal človek iz ljubiteljske kulture.

Objavljeno
19. september 2014 15.49
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

Ob današnji primopredaji na ministrstvu za kulturo je Uroš Grilc bodoči kulturni ministrici izročil šopek rož z željami, »da bi ji bilo čim bolje postlano z rožicami«, in ji pri tem zaželel še, da bi ji uspelo zbrati takšno ekipo, da bo imela kultura na ministrstvu močno vodstvo.

Uroš Grilc se vrača v MOL, vendar na drugo delovno mesto, in sicer na odbor za mladino, o izboru državnega sekretarja pa je še vedno veliko nejasnosti. Še pred dobrim tednom je veljal dogovor, da bo kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar za državnega sekretarja vzela Dragana Matiča iz SMC.

Razhod sodelovanja

Že na predstavitvi na odboru za kulturo, ki mu Matič predseduje, je bilo iz njegovih pikrih komentarjev in vprašanj razvidno, da med njima ne bo sodelovanja. Med drugim ga je za področje medijev zanimalo – glede na to, da v koalicijskem sporazumu piše, da se bo s spremembno medijske zakonodaje vzpostavljala tudi avtonomija novinarjev in urednikov −, ali ima kandidatka kakšne bolj konkretne zamisli, kako bi lahko to izvajali.

Zanimali so ga tudi arhivi, o katerih je dejal, da imajo probleme z depoji. In dodal: »Pokrajinski arhiv Nova Gorica ste imenovali na prvem mestu, a je ta problem tam že rešen. Najpomembnejšega pa niste omenili. Verjetno ta, ki vam je pripravljal to gradivo, ni najbolj doma na arhivskem področju.«

Potem se je obregnil še ob njeno zavezo, da bo odpravila nepotrebno birokracijo na ministrstvu, torej nepotrebne ali slabe predpise. Zanimalo ga je, kateri so to. In dodal: »Gotovo so se vam vtisnili ti slabi predpisi v spomin tako, da boste lahko to svoje mnenje delili z nami.«

Kdo je v igri?

Ključno vprašanje zdaj ostaja, kdo bo njena desna roka na ministrstvu. Obe stranki, SMC in Desus, na naša poizvedovanja ne odgovarjata, ministrica pa je pri primopredaji dejala, da »odločitve še ni, da jo usklajujejo in da bodo poiskali tisto, ki bo najboljša«. Ponovno je dodala (kar je bila rdeča nit na njeni predstavitvi na odboru za kulturo), da bodo njena prizadevanja usmerjena v to, da postane kultura slovenska blagovna znamka in da »bodo v kabinet in na mesta v ministrstvu nastavili prodorne, sposobne in odgovorne ljudi«.

Ker je – kot smo izvedeli – Dragan Matič ponujeno mesto državnega sekretarja za kuturo zavrnil, dogovor med Desusom in SMC pa je bil, da bo to nekdo iz vrst SMC, je neuradno zakrožilo prvo ime bodočega državnega sekretarja. To naj bi postal Igor Teršar, dosedanji direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Igor Teršar je diplomirani glasbeni pedagog, ki je magistriral na ljubljanski Fakulteti za družbene vede. Med letoma 1989 in 1998 je bil kot profesor nauka o glasbi in klarineta zaposlen na glasbeni šoli v Trebnjem. Od leta 1998 do leta 2002 je delal kot samostojni svetovalec za glasbeno dejavnost in pomočnik direktorja na JSKD, sklad pa vodi od leta 2002. Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) je bil ustanovljen leta 1996. Je institucija, ki skrbi za ljubiteljske kulturno-umetniške dejavnosti.