Mudhoney končno v Ljubljani

V ponedeljek, 19. oktobra, bo ob 20. uri v kinu Šiška potekal koncert ameriške rock skupine Mudhoney, ki igra vzorčen grunge. Prej pa bosta nastopili skupini Dicky B. Hardy in The Frictions, po koncertu pa bo glasbo pozno v noč vrtel Dj D.

Objavljeno
16. oktober 2009 17.39
Anna Omarczyk
Anna Omarczyk
V Kinu Šiška pripravljajo hrupen rockovski večer v ponedeljek, 19. oktobra, ko nastopila bo ameriška rock skupina Mudhoney.

Mudhoney je ameriška rock skupina, ki je nastala leta 1988 v Seattlu, sestavljajo pa jo Mark Arm (glas, kitara), Steve Turner (glavna kitara), Dan Peters (bobni) in Guy Madisson (bas). Slednji je član skupine od leta 2001, pred njim je basiral Matt Lukin. Skupina sodi med sveto trojico grunga (Nirvano, Soundgarden), ki so utelešenje seattleskega zvoka. Mudhoney so utirali pot in bili malodane prototip vseh poznejših seattleskih skupin, čeprav jih žarometi plenilske glasbene industrije niso nikoli prav krepko obsijali. V začetku devetdesetih so sledili vzorcu, ko so pretežno vse opaznejše seattleske skupine izkoristile priložnost in odšle k velikim založbam. Mudhoney so presedlali k gigantu Reprise Records/Warner Bros. Pri so kljub tem ostali trmasto neprilagodljivi, zato pri Reprise ob njihovem robustnem, trdovratnem, umazanem, občasno namerno rock'n'rollu niso ravno predli od ugodja. Prav tako so se neprijetno počutili ob hribovskih modnih kreacijah, ki so spremljale grunge. V novem tisočletju se je skupina povrnila k svoji prvotni zasedbi Sub Pop, pri kateri je lani objavila naostreno, osmo studijsko ploščo The Lucky Ones, s katero bodo kmalu predstavili na koncertu.

Pred Mudhoney bodo nastopile dve predskupine. Prva je The Frictions, ki jo sestavljajo Chris Eckman (The Walkabouts, Chris & Carla, The Strange, Dirtmusic), Luka Šalehar (Kamerad Krivatoff, Silence, Niowt), Tomi Popit (Hic Et Nunc) in Bernard Kogovšek (Hic Et Nunc). The Frictions kažejo izpovedno, lirično rockovski obraz v slogu Television, Crazy Horse in zgodnjih Dream Syndicate. Druga predskupina je Dicky B. Hardy v postavi Emina Frljak (bas), Igor Stupnik (kitara), Klemen Selan (bobni) in Bruno Subiotto (vokal, orglice), ki predstavljajo precejšno naklonjenost do garažne rockovske produkcije, ki je bila v devetdesetih zelo močna.