Na Emonsko promenado!

Od četrtka, 27. avgusta, bo v Ljubljani potekal 9. mednarodni poulični festival Emonska promenada. Glavni program obsega 11 tujih in devet slovenskih gledališč, ki bodo do 30. avgusta izvedla 25 različnih dogodkov.

Objavljeno
25. avgust 2009 14.02
Utrinek z Emonske promenade 2005
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Od četrtka, 27. avgusta, bo v Ljubljani potekal 9. mednarodni poulični festival Emonska promenada. Glavni program obsega 11 tujih in devet slovenskih gledališč, ki bodo do 30. avgusta izvedla 25 različnih dogodkov. Vsak dan med 18. in 21. uro bosta Trnovski most in Emonska ulica postala ustvarjalno sprehajališče, obljublja prireditelj.

Obiskovalcem bodo na voljo raznovrstne predstave, od mehiškega tradicionalnega lutkarstva prek sodobnega češkega lutkarstva do pripovedovanja pravljic, stand up-komedije, cirkuških in vrhunskih akrobatskih nastopov. Večinoma interaktivne, poučne in zabavne predstave so primerne za družinsko publiko.

 

"K nam vabimo tako uveljavljene in vrhunske avtorje kot tudi še neznane, a zanimive artiste. Predvsem pa skrbimo, da je v času festivala Trnovo - širše središče Ljubljane - živahno in drugačno. Program namenjamo tako najmlajšim z izbranimi lutkovnimi in gledališkimi predstavami ter mladini in odrasli publiki z vrhunskimi artistično-gledališkimi nastopi," je pred Emonsko promenado zapisala Irena Rajh Kunaver, ki skrbi za program in organizacijo.

 

Letošnji festival posebno pozornost namenja lutkovnemu gledališču. Z ramo ob rami se bosta domači poklicni lutkovni gledališči iz Ljubljane in Maribora predstavili ob priznanih neinstitucionalnih lutkarjih Koruznega zrna ter gledališča Fru-Fru.

 

Lutke iz tujine prihajajo iz Mehike v tradicionalni lutkovno glasbeni maniri, slovaški, češki in hrvaški ustvarjalci izhajajo iz znanih otroških pravljic (Peter Pan, Kravljica, Dloušiby), prepletenih in odigranih na nov, sodoben način, gledališče Minotaurus pa se v predstavi za odrasle loteva raziskovanja osnovnih naravnih elementov.

 

Vrhunec bo španska skupina Los 2play, ki piše novo vznemirljivo dejanje v zgodovini cirkusa. Prišli bodo avstralski akrobat Leighton Ledbuoy aka Led Hed s kitajskim stilom akrobacij, poulični kabaret skupine Buffpapier&Pumcliks (Švica, Italija, Francija), družbeno kritična akrobatka Carly Ko iz ZDA, ki se loteva kritike medijskega prikazovanja ideala lepote ženskega telesa.

 

Glavni program bodo spremljale delavnice in igralnice. Hiša otrok in umetnosti bo igrala iz odpadnih predmetov katalonske skupine Guixot de 8, ki že deveto leto gostuje na Emonski promenadi in je postala že njen zaščitni znak.

 

Emonska promenada je od prvotne zamisli - povezati dva mednarodna poletna festivala, Trnfest in Festival Ljubljana, s promenado od Trnovske cerkve do Zoisove ulice - prerasla v mednarodni ulični festival s široko paleto različnih umetniških praks.