Na Gibanici najboljše plesne predstave zadnjih dveh let

Selektorji so v glavni program festivala izbrali predstave, za katere menijo, da sodijo v A kategorijo slovenskega sodobnega plesa, v spremljevalni pa tiste, ki bi se vanjo lahko uvrstile.

Objavljeno
22. februar 2007 19.01
Ljubljana - S predstavo Po-snetek Yasmine Hugonet se je danes ob 17. uri v Cankarjevem domu (CD) začela tretja izdaja bienalnega slovenskega plesnega festivala Gibanica, ki se bo poleg v CD odvijal še v Stari elektrarni in Plesnem teatru Ljubljana. Selektorji so v glavni program festivala uvrstili devet, v spremljevalni pa šest predstav, ki so zaznamovale slovensko plesno sceno zadnjih dveh let. V času festivala bodo organizirani tudi delavnica cirkuških veščin, pogovori z umetniki in okrogla miza.

Najboljše plesne predstava zadnjih dveh let

Kot prva iz sklopa "najboljših" bo drevi ob 21. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD), pred slavnostnim odprtjem festivala v klubu CD, na vrsti predstava Iztoka Kovača Pasjansa, ki se osredotoča na osamljenost in nezanesljivost zaznave posameznika v sodobni družbi.

Med predstavami, ki so zaznamovale slovensko plesno sceno zadnjih dveh let, so selektorji v glavni program festivala uvrstili projekt Snježane Premuš , ki zajema serijo predstav o pojmu plesnega telesa. Zgodbe o telesu 1 se osredotočijo na konflikt v telesu samem, v Zgodbah o telesu 2 pa so v ospredju žensko telo in podoba, nadzorovana in izrabljana v stoletjih "moške družbe". V petek bo v istem sklopu na sporedu predstava Matjaža Fariča Nemotelonemepesmi, v katerih skušajo nastopajoči pripovedovati svoje zgodbe, a zaradi različnih ovir tega ne zmorejo.

V soboto si bodo v glavnem programu sledile tri predstave. Ob 18. uri bo prva na vrsti predstava Zarjavele trobente Branka Potočana, v katerih se avtor sprašuje, kakšna je vloga prostora in telesa oziroma predmeta v plesu in cirkuških umetniških postopkih. Sledila bo Bassa Continua Tanje Skok, ki je bila zgrajena na motivu znamenite freske iz Hrastovelj, Mrtvaški ples. Sobotni večer bo sklenila predstava Andreje Rauch Tkalci, kjer se nastopajoči usmerijo v tkanje vzorca preproge, ki naj bi na koncu predstavo dokumentirala in jo zaobjela kot celoto.

Pred nedeljskim finalom bo v glavnem programu na sporedu še predstava Igorja Sviderskega 4 plus 1, pri kateri sodelujejo štirje koreografi. Štiri plesne estetike, ki ustvarjajo gibalne slike - vsaka posamezno in vse naenkrat - v enem telesu, vse skupaj zaokrožujejo Vivaldijevi letni časi, je zapisano v katalogu Gibanice.
Festival bo zaključila predstava Gorana D. Bogdanovskega Sun City, ki je nastala iz literarne utopije Tommasa Campanelle. Sončno mesto je vez med vsakdanjim življenjem in plesom ter intimni plesni spektakel, ki pokriva skoraj vse plesne zvrsti.

V nedeljo podelitev nagrade strokovne žirije in nagrado občinstva

Ob zaključku bodo v nedeljo, 25. februarja, ob 22. uri v Stari elektrarni podelili nagrado strokovne žirije, ki jo sestavljajo tuji gostje festivala, ter nagrado občinstva. Za obe se potegujejo tako predstave iz glavnega kot tiste iz spremljevalnega programa. Ira Cecič je pojasnila, da so selektorji v glavni program festivala izbrali predstave, za katere menijo, da sodijo v A kategorijo slovenskega sodobnega plesa, v spremljevalni pa tiste, ki bi se vanjo lahko uvrstile.