Na podelitvi grammyjev je kraljeval trio Lady Antebellum

Na sinočni podelitvi nagrad za glasbene dosežke je grammyja za najboljši album leta prejela rokerska skupina Arcade Fire. Sicer pa je kraljeval trio Lady Antebellum, ki je pobral pet grammyjev, med njimi za istoimensko ploščo in pesem leta.

Objavljeno
14. februar 2011 10.11
Tanja Cirman, delo.si
Tanja Cirman, delo.si
Los Angeles - Kanadska rokerska skupina Arcade Fire je na slovesni podelitvi nagrad ameriške glasbene akademije v Los Angelesu osvojila grammyja za najboljši album leta za The Suburbs. Med najbolj razočaranimi je bil raper Eminem, ki je imel sicer deset nominacij, a je pobral le dva grammyja.

Tokratno 53. podelitev grammyjev je iz dvorane Staples center prenašala televizija CBS, prireditev pa sta vodila nominiranka in zmagovalka v kategoriji najboljši novi umetnik Esperanza Spalding ter večkratni dobitnik grammyja Bobby McFerrin. Spaldingova je tako malce presenetljivo ugnala 16-letnega Justina Bieberja, ki je lani zaslužil precej več od nje ter postala prva jazz glasbenica, ki je zmagala v tej kategoriji.

Grammyje so podeljevali v 109 kategorijah, čeprav jih je za kategorijo polka glasbe, kjer so pred desetletji kraljevali ameriški Slovenci, kot je "kralj" polke Frankie Yankovic, zmanjkalo. Ker je nagrad za neposredni televizijski prenos preveč, je pred tem potekala uvodna prireditev, na kateri je prvega grammyja odnesla Lady Gaga.

Ta se je na rdečo preprogo dala prinesti znotraj velikega jajca, ki so ga na križu nesli štirje fantje v kratkih hlačah. Ko se je izvalila, je zapela in zaplesala Born This Way. Lady Gaga je pobrala nagrade za kratki video, ženski pop vokal in pop vokal album.

Grammyja za življenjsko delo so že v soboto na posebni prireditvi dobili Julie Andrews, Roy Haynes, godalni kvartet Juilliard, The Kingston Trio, The Ramones, Dolly Parton in George Beverly Shea, poroča STA.

Eminem, ki naj bi se znebil odvisnosti od zdravil in pretepanja deklet, je na podelitev prišel oborožen z desetimi nominacijami, med njimi za ploščo in pesem leta z Love The Way You Lie in albumom Recovery, ki je bil lani najbolje prodajan. Kot doslej je pri glavnih nagradah ostal praznih rok, dobil pa je grammyja za najboljši rap solo nastop in za najboljši rap album. Tolažil se je lahko tudi z nastopom skupaj z Rihanno, ki je požel največ navdušenja v dvorani.

Ker je šlo za glasbene nagrade nastopajočih ni manjkalo, med njimi pa je prvič doslej na grammyjih nastopil Mick Jagger in sicer skupaj z Raphaelom Saadiqom v spomin na pokojno soul legendo Solomona Burkea. Ploskali so tudi Bobu Dylanu in Barbri Streisand. Nagrado za najboljši težkometalni nastop je dobila tudi skupina Iron Maiden.

Sicer pa je kraljeval trio Lady Antebellum, ki je z albumom Need You Now priznal poraz proti Arcade Fire, vendar pa je pobral pet grammyjev, med njimi za istoimensko ploščo in pesem leta.

Med uspešnimi je bil tudi Jay-Z s po tremi grammyji, skupini Muse, ki je dobila nagrado za najboljši rock album in Train, ki je dobila grammyja za najboljši pop nastop dueta ali skupine z vokali. Cee Lo Green ni uspel osvojiti grammyja za ploščo leta s svojo pesmijo Fuck You, ki Američanom dela velike težave z javnim objavljanjem, vendar pa je bil njegov nastop skupaj z Gwyneth Paltrow in lutkami Jima Hensona prav zabaven. Igralka namreč poje to pesem z malce predelanim naslovom Forget You v televizijski seriji Glee.

Arcade Fire - The Suburbs

Lady Antebellum - I Run To You