Nagrada booker v roke Nigerijca Achebe

V Londonu so razglasili letošnjega dobitnika bienalne mednarodne literarne nagrade booker. Za svoj opus jo bo prejel pisatelj Chinua Achebe, ki velja za utemeljitelja sodobnega afriškega romana.

Objavljeno
13. junij 2007 16.50
London - V Londonu so v torek razglasili letošnjega dobitnika bienalne mednarodne literarne nagrade booker. Za svoj opus jo bo prejel pisatelj Chinua Achebe (76), ki velja za utemeljitelja sodobnega afriškega romana. Achebe si je mednarodno priznanje pridobil že z romanom "Things Fall Apart", ki ga je napisal pred 50 leti in je bil doslej prodan v 10 milijonih izvodov ter preveden v 50 jezikov. V slovenskem jeziku so dostopni trije njegovi romani: Okonkvo, Božja puščica in Mravljišča v Savani.

Achebe je v boju za nagrado premagal velika imena sodobne proze, kot so Philip Roth, Margaret Atwood in Ian McEwan. Pisateljev opus obsega več kot 20 del, od romanov, kratkih zgodb, esejev do poezije.

Achebe se v svojih delih posveča vplivom kolonizacije na afriško družbo

Ena od članic žirije za nagrado, romanopiska Nadine Gordimer, je za lavreata dejala, da je z romanom "Things Fall Apart" in drugimi zgodnjimi deli postal oče moderne afriške književnosti, ki se je tako umestila v svetovno literaturo. Achebe se v svojih delih med drugim posveča afriškim političnim razmeram in vplivom kolonizacije na afriško družbo.

Podelitev nagrade v vrednosti 90 tisoč evrov bo 28. junija v Oxfordu. Za mednarodnega bookerja, ki so ga prvič podelili leta 2005 albanskemu pisatelju Ismailu Kadareju, se lahko potegujejo vsi, ki pišejo v angleščini oziroma imajo svoja dela prevedena v angleški jezik. Mednarodni booker je nadgradnja "starega" bookerja, ki je bil ustanovljen leta 1969 in so ga lahko prejeli le britanski in irski avtorji ter pisatelji iz držav Commonwealtha.