Nagrada "Cinema for Peace" za Eastwooda in Whitakerja

Clint Eastwood je prejel filmsko nagrado za filma "Flags of Our Fathers" in "Letters From Iwo Jima". Drugo priznanje pa je dobil igralec Forest Whitaker za vlogo Idija Amina v Zadnjem škotskem kralju.

Objavljeno
13. februar 2007 14.53
Berlinale
Berlin - Ameriškemu režiserju Clintu Eastwoodu so v ponedeljek v Berlinu podelili filmsko nagrado "Cinema for Peace". Nagrado je dobil za filma "Flags of Our Fathers" in "Letters From Iwo Jima", ki pripovedujeta o bojih med Američani in Japonci na Tihem oceanu v II. svetovni vojni. Filmski ustvarjalec Wim Wenders je v svojem nagovoru na slovesnosti v Konzerthausu Eastwooda označil za "glas človečnosti". Eastwood se je za nagrado zahvalil prek video sporočila.

Eastwoodov film prvič prikazuje vojno z dveh vidikov. Nagrado so Eastwoodu podelili na 6. mirovnem večeru, poimenovanem "Cinema for Peace". Drugo priznanje pa je dobil igralec Forest Whitaker za vlogo afriškega diktatorja Idija Amina v filmu Zadnji škotski kralj. Eastwoodov film "Letters From Iwo Jima" je tačas v uradnem programu na mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu, vendar izven konkurence za nagrade.

Na dobrodelni prireditvi se je v ponedeljek zvečer v Berlinu zbralo mnogo zvezdnikov, kot so Richard Gere, Sharon Stone, Catherine Deneuve in Bob Geldof. Na rdeči preprogi se je pokazalo tudi veliko znanih domačih, nemških filmskih in televizijskih obrazov, med njimi Moritz Bleibtreu, Julia Jentsch, Katharina Witt, Tokio Hotel in Jan Josef Liefers. Prva dama, Eva Luise Koehler je gala večer odprla z besedami: "Ko povzdignete glas, vam ljudje prisluhnejo. Nosite torej veliko odgovornost."

Glavni govornik večera pa je bil ameriški igralec, znani budist Richard Gere. Pripovedoval je o usodi tibetanskih beguncev, ki so jih na njihovi poti proti Nepalu ali Indiji ubili kitajski graničarji. Kanclerko Angelo Merkel je pozval, naj se zavzame za pogajanja med Kitajsko in Dalai Lamo glede prihodnosti Tibeta. Glasbenik Geldof je od nemške vlade zahteval, da izpolni obljubo in v prihodnje 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda nameni razvojni pomoči ter da s tem lep zgled ostalim državam.

Dobiček od prireditve bodo letos namenili otrokom v sudanskem kriznem žarišču v Darfurju in tibetanskim beguncem. Na dobrodelni dražbi so med drugim ponudili steklenice whiskeyja s podpisom Michaela Douglasa, Karla Lagerfelda in Mihaila Gorbačova. Za zaključek večera je Gere sedel za klavir in zaigral pesem "Imagine" Johna Lennona.