Nagrada planeta 2009 proti vetru

Petdesetletna španska novinarka in pisateljica Angeles Caso je v Barceloni prejela nagrado planeta 2009, najbolj obilno finančno podkrepljeno književno nagrado v Španiji.

Objavljeno
16. oktober 2009 13.03
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Barcelona - Petdesetletna španska novinarka in pisateljica Angeles Caso je v Barceloni prejela nagrado planeta 2009, najbolj obilno finančno podkrepljeno književno nagrado v Španiji. Nagrado je dobila za roman na temo priseljenih žensk "Contra el viento" (Proti vetru).

Roman pripoveduje o prigodah mlade ženske z Zelenortskih otokov, ki po težkih življenjskih preizkušnjah emigrira na Portugalsko in nato v Španijo, kjer jo usoda še naprej tepe. Angeles Caso je pisateljica, novinarka in urednica, rojena v Asturiji.

 

Nagrada planeta dobitniku prinaša 601.000 evrov. Drugo nagrado planeta in 150.000 evrov pa je prejel 49-letni španski pisatelj Emilio Calderon, in to za zgodovinski roman "La bailarina y el ingles" (Balerina in Anglež). Roman je postavljen v Indijo pod britansko kolonialno oblastjo. Nagrade planeta od leta 1952 podeljuje istoimenska založba v Barceloni.