Nagrada polar za Sonnyja Rollinsa in Stevea Reicha

Sonnyja Rollinsa in Stevea Reicha so v Stockholmu razglasili za dobitnika glasbene nagrade polar (Polar Music Prize) Švedske kraljeve glasbene akademije.

Objavljeno
26. januar 2007 11.28
Saksofonist Sonny Rollins
Stockholm - Ameriškega jazz saksofonista Sonnyja Rollinsa (76) in ameriškega skladatelja Stevea Reicha (70) so včeraj v Stockholmu razglasili za dobitnika glasbene nagrade polar (Polar Music Prize) Švedske kraljeve glasbene akademije. Priznanje prinaša milijon kron oziroma 108.000 evrov. Nagrado polar bo glasbenikoma na slovesnosti 21. maja v Stockholmu izročil švedski kralj Carl XVI. Gustaf.

Utemeljitev nagrade

V utemeljitvi priznanja za tenor saksofonista Sonnyja Rollinsa so v Stockholmu zapisali, da je nagrajeni glasbenik "eden najmočnejših in najbolj osebnih glasov v jazzu zadnjih 50 let". Rollins je spremljevalni solo kot izrazno formo razvil do najvišje umetniške ravni. O skladatelju "minimalne glasbe" Steveu Reichu, na katerega je prav tako močno vplival jazz, pa je akademija zapisala, da so nagradili njegovo "enkratno sposobnost, da ob upoštevanju tehničnega kanona in z minimalnimi spremembami zvočnih vzorcev ustvarja popoln univerzum zarotitvene glasbe".

Nagrado polar sta lani prejela britanski rock band Led Zeppelin in ruski dirigent Valerij Gergijev. Nagrado je leta 1989 skupaj z donacijo akademiji ustanovil bivši manager švedske pop skupine ABBA Stig Andersson. Od prve podelitve leta 1992 so vsakič podelili po enega polarja za dosežke v pop, jazz in rock glasbi ter po enega za dosežke v klasični glasbi. Med drugimi so jo doslej prejeli Bob Dylan, Bruce Springsteen, Ray Charles, sir Paul McCartney, Pierre Boulez, Isaac Stern, Quincy Jones in drugi.