Nagrada reportažni fotografiji Juvanove

Revija Emzin je v Cankarjevem domu že trinajstič pripravila razstavo fotografij natečaja za najboljšo slovensko fotografijo. Tokrat je žirija nagradila le reportažno fotografijo avtorice Mance Juvan.

Objavljeno
06. februar 2007 21.00
Ljubljana - Revija Emzin je v Cankarjevem domu že trinajstič pripravila razstavo nagrajenih in izbranih fotografij natečaja za najboljšo slovensko fotografijo. Na letošnji natečaj je prispelo 448 fotografskih opusov oz. 2599 fotografij, ki predstavljajo produkcijo slovenskih fotografov različnih generacij, vsebin, formatov in tehnik. Žirija pa prvič v zgodovini natečaja izmed prispelih fotografij ni izbrala prve, druge in tretje nagrade, temveč le nagrado za reportažno fotografijo, ki jo je prejela Manca Juvan za svojo serijo fotografij z naslovom Chevere.

Brez prve, druge in tretje nagrade

V ožji izbor natečaja Fotografija leta 2007 se je letos uvrstilo 16 avtorjev: Matic Brumen, Vanja Bućan, Andraž Gregorič, Jernej Humar, Andrej Korenč, Primož Korošec, Nataša Košmerl, Uroš Lehner, Tomaž Lunder, Borut Peterlin, Boštjan Pucelj, Matej Sitar, Ana Sluga, Saša Štucin, Bojana Tomše in Boštjan Zrnec.

Žirija torej izmed prispelih fotografij ni izbrala prve, druge in tretje nagrade. V obrazložitvi so med drugim zapisali, da ob doslej največji količini poslanega gradiva praktično ni bilo opusa, ki bi kot celota izstopal s svojo kakovostjo, inovativnostjo, domiselnostjo, izvirnostjo ali s katerokoli drugo posebnostjo do te mere, da bi prepričal žirijo, naj ga uvrsti v ožji izbor za nagrade.

Nagrada za serijo fotografij Chevere

Tokratna žirija je tako izbrala le nagrajenca za reportažno fotografijo. To je Manca Juvan s svojo serijo fotografij z naslovom Chevere.

Žirija je soglasno sklenila, da nagradi izbrani niz posnetkov, ki jih odlikuje usklajen vizualni rokopis s poudarjeno dinamiko in prepričljivim notranjim ritmom. Fotografirano dogajanje je predstavljeno konsistentno, z ravno pravšnjo distanco do tematike in z izostrenim občutkom za razporeditev svetlobnih poudarkov. Pripoved se razvije tako rekoč spontano, premišljena strukturacija formalnih elementov pa v celoto vnese posebno vzdušje, ki razširi čustveni doseg in čutno nazorni učinek niza.

Nagrajene fotografije in fotografije ožjega izbora bodo razstavljene v prvem preddverju Cankarjevega doma do 6. marca 2007.