Nasmejana Evropa v Sloveniji

V sodelovanju z ljubljanskim Goethe Institutom bo v Kinodvoru in v Kinoklubu Vič od 11. do 18. januarja potekal filmski cikel Nasmejana Evropa.

Objavljeno
08. januar 2007 18.02
Ljubljana - V sodelovanju z ljubljanskim Goethe Institutom bo v Kinodvoru in v Kinoklubu Vič od 11. do 18. januarja potekal filmski cikel Nasmejana Evropa. Kot je pojasnil direktor Goethejevega inštituta v Ljubljani Abed Naumann, je namen cikla, ki bo obsegal 18 filmov iz skoraj vseh evropskih držav, na duhovit način predstaviti raznolikost EU. Izbor filmov iz cikla bo od 13. januarja do 10. februarja na ogled tudi v celjskem Metropolu, od 21. do 27. januarja pa še v izolskem Art kinu Odeon.

Filmi največkrat obravnavajo resne teme

Filmi, ki bodo prikazani v sklopu cikla Nasmejana Evropa, največkrat obravnavajo resne teme, kot so migracije, osamljenost, izguba domovine in državljanske vojne. Pogosto (tragi)komičen pogled pripomore k temu, da ljudje lažje prenašajo težke situacije, predvsem pa prispeva k boljšemu poznavanju drugih narodov, živečih znotraj EU in njihovemu zbliževanju.

Na sporedu veliko uspešnic

Na sporedu bodo tako igrani kot dokumentarni filmi. Med drugimi uspešnice, ki so si jih ljubitelji sedme umetnosti lahko že ogledali v slovenskih kinematografih. Ponovno bodo predvajani švedski film Jalla! Jalla! (2003) režiserja Josefa Farresa, nizozemski Totalna zmešnjava (2004) v režiji Alberta ter Heerdta, britanski Zadeni kot Beckham (2002) Gurinder Chadhe, nemški film, dobitnik nagrade občinstva na LIFFu leta 2005, Zveza Kebab Anna Saula, bosansko-hercegovski film Pjera Žalice Gori (2003) ter danski Italijanščina za začetnike (2000) v režiji Lone Scherfig.

Na sporedu bodo tudi film finskega režiserja Mike Kaurismakija iz leta 1987 z naslovom Helsinki-Neapelj vso noč, trije filmi nemško-poljskega režiserja Stanislawa Muche Absolutno Warhol (2001), Resničnostni šok (2005) in Sredina Evrope (2004) ter bolgarski dokumentarni film Čigava je ta pesem? (2003). Filmski cikel bo v četrtek ob 20.10 v Kinodvoru odprl slovenski kratki film Damjana Kozoleta Evropa (2004).

Filmi bodo prikazani s slovenskimi in angleškimi podnapisi.