(Ne)verodostojnost francoskih književnih nagrad?

Francoska pisateljica romanov Madeleine Chapsal, ki je bila novembra lani po 25 letih članstva izključena iz žirije za književno nagrado femina, zahteva odpravo vseh literarnih priznanj.

Objavljeno
19. januar 2007 15.05
Pariz - Francoska pisateljica romanov Madeleine Chapsal, ki je bila novembra lani po 25 letih članstva izključena iz žirije za književno nagrado femina, zahteva odpravo vseh literarnih priznanj. Enainosemdesetletna pisateljica svojo zahtevo utemeljuje z napakami, manevri in pozabljivostjo pri razdeljevanju tovrstnih priznanj. " Nekateri med velikani nikoli ne dobijo nagrade," poudarja Chapsalova v stališču, ki je objavljeno v tedenski literarni prilogi pariškega časnika Le Figaro.

"Po mojem mnenju so pri vsej zadevi najhujši nenehni hudi spori, ki izbruhnejo vsako jesen ob uradnem začetku sezone lova na nagrade," meni Madeleine Chapsal in dodaja: "Ali ni morda čas za revolucijo? Raje rečem "revolucijo" in ne "reformo": Dol z nagradami, naj živi branje!". O izključitvi iz žirije za femino pa Chapsalova, ki je sama napisala okrog 50 romanov, pravi: " Nikoli si nisem mislila, da me bo odbor po 25 letih kar čez noč vrgel ven."

Chapsalova se je rodila leta 1925 v Parizu, poklicno pot je začela kot novinarka pri Les Echos, z Jean-Jacques Servan-Schreiberjem in Francoise Giroudu velja za soustanoviteljico politične revije L'Express. S Servan-Schreiberjem, ki je kasneje postal minister, je bila poročena v letih 1945-1960. V knjigi "Journal d'hier et d'aujourd'hui" (Časnik nekdaj in danes) je kritizirala podelitev nagrade femina leta 2005, ko sta jo dobila Regis Jauffret za "Asiles de fous" (Azile norcev) in Joyce Carol Oates za "Falls" (Jeseni).

V Franciji vsako leto podelijo po 1500 literarnih nagrad. Širši javnosti so sicer najbolj znane le najbolj ugledne med njimi - Goncourtova ter nagradi medicis in femina. Nagrajene knjige se v Franciji običajno tudi dobro prodajajo. Dejstvo, da je dobitnik Goncourtove nagrade, za neznanega pisatelja pomeni povprečno 200.000 prodanih primerkov, za že znanega pisca pa kakšnih 800.000 primerkov. V zvezi s podeljevanjem nagrad se vedno znova pojavljajo očitki o podkupljivosti, saj je člane žirij, ki so sami pisatelji, težko ločiti od založnikov, ki njihove knjige objavljajo.