Neca Falk zmagala na festivalu kratkega filma

Slovenska pevka in fotografinja Neca Falk je kot študentka Akademije za vizualne umetnosti zmagala na mednarodnem festivalu kratkega filma Luksuz.

Objavljeno
07. september 2009 17.43
L.Š./STA
L.Š./STA
Ljubljana - Slovenska pevka zabavne glasbe, šansonov in pesmi za otroke ter fotografinja Neca Falk je kot študentka Akademije za vizualne umetnosti A.V.A. zmagala na mednarodnem festivalu kratkega filma Luksuz v kategoriji "The Best Revival" s filmom "Bus No. 20". Neca Falk je ob tem povedala: "Sem presenečena in seveda vesela. Ljudje se vse življenje učimo. In tudi jaz. Zdaj se zanimam za film in sem redna študentka na ljubljanski Akademiji za vizualne umetnosti."

Kratki film Bus No. 20 Nece Falk (režija, scenarij in izvirna glasba) je v okviru študija na Akademiji A.V.A. nastal v produkciji Akademije A.V.A. in tako je na minuli vikend končanem Festivalu Luksuz "poceni filma" zmagal v kategoriji "The Best Revival". Na festivalu z mednarodno udeležbo je sodelovalo 33 kratkih filmov, Neca Falk pa je žirijo z mednarodno zasedbo prepričala s filmom, ki pripoveduje o vsakdanjih ljudeh, ki se vsak dan vozijo z eno najbolj obremenjenih prog ljubljanskega Mestnega potniškega prometa - z avtobusom številka 20. Prikazuje ljudi, ki se med seboj osebno ne poznajo, čeprav se vsak dan znova srečujejo na avtobusu.

"Pogosto se vozim z avtobusom številka 20, saj živim v Novih Stožicah. Pritegnilo me je obnašanje ljudi, saj to pripoveduje o njihovih vsakdanjih skrbeh in težavah," je povedala Neca Falk, sicer letos redna študentka 3. letnika Akademije za vizualne umetnosti A.V.A. . Čeprav Neco Falk Slovenci poznamo kot pevko zabavne glasbe, šansonov in pesmi za otroke in se jo najbolj spomnimo po nekaterih uspešnicah, kot sta Banane in Vsi ljudje hitijo, kasneje pa se je izkazala tudi kot fotografinja, se tokrat pojavlja tudi v vlogi režiserke, snenaristke in avtorice izvirne filmske glasbe, hkrati pa tudi kot redne študentke Akademije A.V.A..

"Na to sem ponosna. Bila je možnost rednega vpisa in Akademija A.V.A. je zelo odprta. Zanimala me je predvsem umetnost fotografije in na začetku sem tudi posnela precej fotografij omenjene avtobusne proge. Nato bila možnost, da v okviru študija posnamem film. In sem ga. Snemala sem dva tedna," je dejala Neca Falk in dodala: "Vse življenje se učimo. In to, da sem študentka, ne preseneča." Na festivalu so sodelovali še trije študenti Akademije A.V.A.: Aleš Hrovat s filmom "Day out", Nikolina Mudronja s filmom "Osebek št. 72" in Vanja Djuran s filmom "Sky in the color of your eyes".

Pepi Sekulich, dekan Akademije za vizualne umetnosti in mentor Nece Falk: "Uspeh naše študentke Nece Falk in tudi drugih naših študentov pomeni, da je naša akademija na pravi poti, hkrati pa je to dokaz, da delamo dobro. To je velika spodbuda in obveznost za naprej. Tako za profesorje kot za študente."