Nevenka Šivavec, nova direktorica MGLC

S sklepom o imenovanju direktorice javnega zavoda Mednarodnega grafičnega likovnega centra, ki ga je 31. januarja letos podpisal župan Mesta Ljubljane Zoran Jankovič, je bila z 21. februarjem letos za mandat petih let za direktorico zavoda MGLC imenovana Nevenka Šivavec, kustosinja iz Celja.

Objavljeno
11. februar 2011 19.30
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura
Ljubljana - Nevenka Šivavec (1963) je diplomirala iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, dodatno pa se je izpopolnjevala leta 1998 s pomočjo štipendije ArtsLink na The School of the Art Institute v Chicagu (študij kuratorskih praks), 2002 v New Yorku, decembra 2002 v Belfastu, v šolskem letu 2008 /2009 pa je zaključila izobraževalni program European Diploma in Cultural Project Managment (Fondation Hicter Bruselj).

Od leta 1989 je bila zaposlena na Zavodu za kulturne prireditve v Celju, od leta 1995 kot kustosinja v Likovnem salonu v Celju ter nato v celjskem Centru sodobnih umetnosti - Zavoda Celeia Celje (v isti ustanovi je bila od 2008 dalje svetovalka za kulturo), od 2006 dalje pa je poleg strokovnega dela delovala tudi na področju razvoja kulturnega turizma. Štiri šolske sezone je bil mentorica Sveta umetnosti - tečaja za kustose v okviru SCCA Ljubljana. Leta 2005 je zasnovala mednarodni rezidenčni program Air Celeia ter bila med letoma 2003 in 2010 sourednica revije Likovne besede. V okviru revije za Svetovno prestolnico knjige je zasnovala in sourejala zbirko alternativnih vodičev Ljubljana osebno. V svojem razstavnem programu se je med drugim posvečala raziskovanju in prezentaciji marginalnih, robnih umetniških praks v lokalnih okoljih in projektom, ki dejavno vključujejo lokalno skupnost.

Po nam znanih informacijah je Šivavčeva edina oddala popolno prijavo za mesto direktorice MGLC, dosedanja v. d. direktorica MGLC Barbara Savenc, ki je bila februarja lani imenovana za enoletni mandat (o njeni nadaljnji usodi na MGLC nimajo podatkov) pa je do 21. februarja na dopustu. Kot je sama skopo komentirala, "glede tega, v kateri smeri se bo razvijala njena pot in kakšni bodo njeni nadaljni koraki, še ne ve".

Šivavčeva, ki te dni zaključuje s svojim delom v Celju in se pripravlja na prihod v Ljubljano, pa pravi: "Iz perspektive svojih dolgoletnih delovnih izkušenj v Celju, kjer smo z minimalnim budžetom in z veliko entuziazma vzpostavili živahno, nacionalno in mednarodno relevantno umetnostno institucijo, lahko zaenkrat namignem zgolj, da se tudi MGLC obetajo vznemirljivi časi." O njeni viziji razvoja MGLC bomo z njo spregovorili v prihodnjih dneh.