Nina Ivanišin in Slovenka navdušujeta

Nina Ivanišin je v Valenciji v soboto zvečer prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo. Mednarodna žirija ji jo je prisodila za vlogo Aleksandre v filmu Slovenka.

Objavljeno
25. oktober 2009 12.20
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Valencia -  V tekmovalnem programu je bil kot edini slovenski film prikazan celovečerec Slovenka režiserja Damjana Kozoleta. Festival filmov z območja Sredozemlja, ki je v svoji 30. izdaji potekal od 16. oktobra, se je končal s podelitvijo nagrad. V tekmovalnem programu je sodelovalo 12 filmov, med njimi tudi Slovenka. Kozole je na tem festivalu leta 2006 za film Delo osvobaja že prejel veliko nagrado (Grand Prix) in nagrado za najboljšega režiserja.

Slovenka je 1. oktobra odprla 12. festival slovenskega filma (FSF) v Portorožu. Istega dne je novi Kozoletov celovečerec krenil na pot po slovenskih kinodvoranah.

Film prikazujejo po tujih festivalih, kjer žanje odlične kritike. Kritik ameriškega Varietyja je zapisal, da je "naslovna junakinja ena največjih preračunljivk, kar jih je s svojo milino obsijalo filmsko platno", Screen International pa je ocenil, da "je Slovenka dobra metafora za sumljive vrednote kapitalizma, ki se širijo po novi Evropi".

Nino Ivanišin so ameriški in kanadski mediji označili za "pravi zaklad". "Z dolgimi črnimi lasmi in obrazom, ki skriva čustva, nam ponuja ganljivo in osupljivo igro. Z malo sreče lahko postane velika mednarodna zvezda in je definitivno eden od številnih razlogov, da si ogledate ta izreden film," je zapisal dnevnik Film Dose.

Film je zgodba o študentki Aleksandri, ki se na skrivaj prodaja pod šifro "Slovenka". Film je nastal v slovensko-nemško-hrvaško-srbski koprodukciji, koscenarista sta Ognjen Sviličić in Matevž Luzar, direktor fotografije Aleš Belak, glasbo je napisal duo Silence. V filmu igrajo še Peter Musevski, Primož Pirnat, Maruša Kink, Uroš Fürst, Aljoša Kovačič, Dejan Spasić in drugi.

Slovenka je imela avgusta odmevno svetovno premiero na Sarajevskem filmskem festivalu, na severnoameriškem kontinentu pa na festivalu v Torontu. Film so videli na filmskem festivalu v Reykjaviku, v tekmovalnem programu festivala filmske kamere v Bitoli, na festivalu Raindance v Londonu, na največjem azijskem filmskem festivalu v Pusanu, v tekmovalnem programu 25. filmskega festivala v Varšavi in še kje.

Se po vseh odličnih kritikah Štajerki v Ljubljani, ki je sicer opozorila nase že med študijem ter v prvih gledaliških vlogah v ljubljanski Drami in celjskem SLG, prejela že Severjevo nagrado za študenta in akademijsko zlatolasko, nasmiha mednarodna filmska kariera? Ivanišinova je zaenkrat zapisana teatru, od katerega je začarana. A, kot je nedavno dejala za Nedelo, igra je ena sama, ne gledališka in filmska.