Nobelovka Annie Lennox

Letošnja dobitnica nagrade, ki jo vsako leto podeljujejo Nobelovi nagrajenci za mir, je 54-letna škotska pevka Annie Lennox. Nagrado si je prislužila s svojimi prizadevanji za krepitev ozaveščenosti glede nevarnosti virusa HIV/aidsa v Afriki.

Objavljeno
11. november 2009 19.33
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Berlin - Nekdanja polovica pop dueta Eurythmics je nagrado posvetila vsem ženskam, ki se po svetu borijo proti širjenju bolezni. "Jaz sem le en glas, le en človek," je dejala pevka, ko je iz rok nekdanjega južnoafriškega predsednika Frederika Willema De Klerka prejela odlikovanje.

Slovesnost v Berlinu je izkoristila še za poziv, naj Južnoafriška republika postane svetilnik v boju proti virusu HIV/aidsu. "Prosim, angažirajte se!" je dejala.

Pred Annie Lennox so nagrado Nobelovih nagrajencev za mir v minulih letih prejeli pevec irske skupine U2 Bono, pevec Peter Gabriel ter igralca George Clooney in Don Cheadle. Z nagrado želijo namreč izreči priznanje vidnim osebnostim iz sveta kulture, ki so dejavni na področju krepitve človekovih pravic.

V Berlinu se je sicer letos zbralo 18 Nobelovcev, med njimi nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov in voditelj poljskega sindikata Solidarnost, ki je pomagal zrušiti komunizem, Lech Walesa.