Nocoj se prične 61. Berlinale

V Berlinu se bo nocoj že 61. zapored pričel eden od največjih filmskih festivalov. Festival bo odtvoril novi film slavnih bratov Coen True Grit, remake vesterna iz leta 1969.

Objavljeno
10. februar 2011 09.32
P. K., kultura
P. K., kultura
61. berlinski filmski festival bo nocoj odprl novi film bratov Coen. True Grit je remake vesterna iz leta 1969 (tedaj je v glavni vlogi nastopil John Wayne, zdaj Jeff Bridges); postavljen je v Arkansas leta 1872.

Ob ekipi filma, ki je nominiran za deset oskarjev, bodo nocoj na odru in v dvorani berlinske filmske palače na Potsdamskem trgu tudi ugledneži iz nemškega političnega in zlasti kulturnega življenja; uradno jih navajajo okoli dvesto. Na odru bodo zagotovo nemški kulturni minister Bernd Neumann, berlinski župan Klaus Wowereit, predsednica letošnje žirije Isabella Rossellini, seveda direktor festivala Dieter Kosslick in ta čas najbolj zaželena nemška voditeljica Anke Angelke, ki bo usmerjala dogodke.

Celodnevni (in skoraj tudi celonočni) program se bo začel jutri in bo trajal do prihodnje sobote, ko bodo znani in podeljeni letošnji medvedi. Zanje se bo potegovalo 
18 filmov – med njimi skoraj ni takih, ki bi jih posnel kdo od najbolj vročih svetovnih avtorjev (dokumentarna filma Wima Wendersa in Wernerja Herzoga sta sicer v glavnem programu, vendar ne tekmujeta). Si lahko od razmeroma neznanih imen obetamo več – je vprašanje, na katerega bomo sproti ­odgovarjali naslednjih deset dni. Slovenski filmi se bodo tudi letos vrteli samo v filmskem marketu.

True Grit - predfilm