Nova detektivka svetovnega kalibra

Beli angleški pisatelj Alexander McCall Smith je ustvaril lik temnopolte detektivke Precious Ramotswe iz Bocvane v seriji izvrstnih (več kot) kriminalk, ki se začne s Prvo damsko detektivsko agencijo.

Objavljeno
09. november 2005 13.48
Alexander McCall Smith
Hercule Poirot, Jane Marple, Sherlock Holmes in Philip Marlowe so dobili močno konkurenco, ki ji je ime ma Precious Ramotswe. Ta idealno okroglo popolnjena temnopolta Bocvančanka srednjih let je namreč glavna junakinje izredno popularne serije knjig, ki se je začela z znamenito knjigo Prva damska detektivska agencija angleškega pisatelja Alexandra McCall Smitha.

Ma Ramotswe živi v glavnem mestu Bocvane Gaboroneju in je ponosna, bistra in pronicljiva lastnica prve zasebne detektivske agencije v Bocvani, verjetno prva lastnica damske detektivske agencije v Afriki nasploh. Kapital za njeno ustanovitev je podedovala po pokojnemu očetu, ki ji je kot vsak deloven in priden Bocvanec zapustil dovolj goveda za začetek. V pomoč pri delu ji je njen priročni za detektive, literatura Agathe Christie, ženska intuicija in pa neustrašna tajnica in pomočnica ma Makutsi.

Njeni detektivski primeri se prelivajo z njenim zasebnim življenjem to pa je razpeto med tradicijo in sodobnostjo. Vendar pa je dobrodušna ma Ramotswe, ki si obvezno vsaj dan privošči tudi svoj priljubljeni čas rooibos (rdeči grm), moderna Afričanka, ponosna na svoje korenine in pogosto sočustvuje s tistimi Afričani ter belci, ki ne živijo v Bocvani, najlepši deželi na svetu, eni redkih afriških držav, kjer ni vojn, katere temelj gospodarskega razvoja so rudniki diamantov, dežele, ki ima največje in najlepše nebo na svetu in ki premore dovolj toplote, saj meji na puščavo Kalahari.


Doslej šest detektivk


Doslej so pri Mladinski knjigi izšle v prevodu Lijane Dejak tri od šestih knjig iz serije, in sicer Prva damska detektivska agencija, Žirafine solze in Spodobnost za lepa dekleta. V novembru izide še četrta knjiga, in sicer Strojepisje za moške , v letu 2006 pa načrtujejo še dva prevoda, in sicer Življenja polna skleda (april) in V družbi veselih deklet (junij).

V knjigi Prva damska detektivska agencija se ma Precious Ramotswe uspešno loti prvega primera in razkrinkala lažnega očeta neke računovodkinje. Kmalu so se ljudje začeli obračati nanjo s težavami, ona pa jih je reševala na svoj način, z žensko intuicijo in prirojeno bistrostjo. Ma Ramotswe in njen prijatelj in vztrajni oboževalec, ra J. L. B. Matekoni, slavni avtomehanik iz Gaboroneja, sta ugotovila, da je pogrešanega otroka bržkone ubil vrač za izdelavo amuleta za kakšnega mogočneža ...

Žirafine solze je druga iz serije knjig o prvi damski detektivski agenciji in prinaša vrsto novih skrivnostnih primerov - o pogrešani ženi, potepinskem sinu in zanikrni hišni gospodinji - pa tudi zanimive novice iz življenja obeh uslužbenk: lastnica agencije, ma Precious Ramotswe sprejme ženitno ponudbo ra Matekonija, lastnika delavnice Pri hitrem mehaniku, ma Makutsi, njena tajnica pa napreduje na mesto detektivske pomočnice.

Spodobnost za lepa dekleta je tretja knjiga iz serije in prinaša zanimivo nadaljevanje Ramotswine življenjske usode - zaradi finančnih težav se mora detektivska agencija preseliti v cenejše prostore, in kot nalašč zato je mehanična delavnica gospoda Matekonija. Tam sreča vrsto zanimivih mlajših in starejših moških, ob katerih se jasno vidijo velikanske razlike med vrednotami afriškega urbanega in kmečkega okolja. Lepotno tekmovanje je zato velika preizkušnja za vso družbo ...

V četrti knjigi v seriji Strojepisje za moške, ki bo kmalu izšla, pa je detektivka Precious Ramotswe, ki se je že neštetokrat prepričala, da ženske v marsičem prekašajo moške, ugotovila, da bi se ti lahko marsikaj naučili od njih. Zato jih povabi jih v šolo strojepisja, a to je šele začetek negodovanja. Prva damska detektivska agencija v Bocvani pa dobi moškega tekmeca.


Anglež zaljubljen v Afriko

Pisatelj Alexander McCall Smith je bil rojen v Južni Rodeziji (današnji Zimbabve) in je več let poučeval pravo v Bocvani. Sedaj je profesor kriminologije v Edinburghu na Škotskem, kjer je deloma tudi odraščal. Poleg strokovnih del (Forensic Aspects of Sleep in Criminal Law of Botswana) je napisal še roman Portugalski nepravilni glagoli in več kot ducat knjig za otroke.

Svetovno slavo mu je prinesla zbirka lahkotnih, a izjemno tankočutnih detektivskih romanov Prva damska detektivska agencija (1998), napisanih s posebnim posluhom za afriško podeželsko življenje, kjer se sodobna družbena resničnost še vedno tesno prepleta z ljudskim izročilom, praznoverjem, pa tudi revščino in splošno zaostalostjo. Ponudili so mu tudi snemanje filma, v katerem bi nastopila ma Ramotswe s svojimi dogodivščinami.

Doslej je bil McCall Smith trikrat izbran za najbolj priljubljenega angleškega pisatelja, brez podpore velikih založb pa je postal velika uspešnica tudi v ZDA.

+++++++++++++++
Alexander McCall Smith je tudi avtor serije detektivskih knjig, v katerih se z detektivskim poslom ukvarja detektivka Isabel Dalhousie, ki je potomka škotskega očeta in ameriške matere.
++++++++++++++
Alexander McCall Smith živi v Edinburghu z ženo Elizabeth, ki je zdravnica, njunima otrokoma Lucy in Emily in njihovim mačkom Gordonom. Njegov hobi je igranje pihal, saj je soustanovitelj amaterskega orkestra The Really Terrible Orchestra, v katerem igra fagot, njegova žena pa igra na flavto.