Nova sezona se ne bo začela

Nova sezona 2009/2010 Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta se ne bo začela, ker na sestanku s predstavniki krajevnih uprav še vedno ni prišlo do rešitve vprašanja financiranja.

Objavljeno
29. september 2009 11.22
S predstave Vsi moji sinovi Slovenskega stalnega gledališča v Trstu (Anton Petje v prvi vrsti)
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Trst - Nova sezona 2009/2010 Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta se ne bo začela. Tako je na svoji seji v ponedeljek pozno zvečer odločil upravni svet gledališča, ker na sestanku s predstavniki krajevnih uprav ni prišlo do rešitve vprašanja financiranja. Upravni svet je tudi odločil, da odstopi in prepusti nadaljnje odločitve skupščini članov SSG.

Do seje upravnega sveta SSG prišlo takoj po popoldanskem sestanku vodstva gledališča s predstavniki krajevnih uprav in društva Slovensko gledališče, ki je potekalo na sedežu pokrajine Trst.

 

Sestanka so se udeležili predstavniki društva Slovensko gledališče ter občine in pokrajine Trst in dežele Furlanije - Julijske krajine (FJK), ki so ustanovitelji in solastniki SSG: tako so bili prisotni župan občine Trst Roberto Dipiazza, predsednica pokrajine Trst Maria Teresa Bassa Poropat, deželni odbornik FJK za kulturo Roberto Molinaro, predsednik društva Slovensko gledališče Adriano Sosič in član vodstva Ace Mermolja, poleg njih pa še predsednica upravnega sveta SSG Martina Kafol z ravnateljem SSG Tomažem Banom.

 

Po besedah odbornika Molinara je šlo za "prehodno srečanje", kar pomeni, da ni bilo dano nobeno zagotovilo o strukturalnem financiranju, saj odločitve ne bo mogoče sprejeti takoj, dežela FJK pa je vsekakor pripravljena zagotoviti gledališču v prihodnjem letu to, kar je zagotovila že letos, je novinarjem dejal Molinaro.

 

Za Molinara je to, ali se bo nova sezona SSG lahko začela, odvisno od upravnega sveta gledališča. Kot poroča Radio Trst A, pa bi po prepričanju deželnega odbornika za kulturo dodatna sredstva za SSG lahko črpali iz sklada v okviru deželnega zaščitnega zakona za slovensko manjšino.

 

Po poročanju Radia Trst A je tržaški župan Dipiazza novinarjem dejal, da bi bilo SSG potrebno posodobiti in drugače upravljati, ker je bilo upravljanje tako SSG kot vseh ostalih gledališč v zadnjih dvajsetih letih zgrešeno. SSG se mora po Dipiazzovih besedah odpreti tudi ostalim skupnostim, ki prebivajo v Trstu.

 

Predsednica tržaške pokrajine Bassa Poropatova pa je omenila možnost skrčenega programa. Odbornika Molinara je pozvala, naj vključi SSG med gledališča, ki prejemajo prispevek iz deželnega proračuna. Slednji pa še ni bil sprejet, zato bi bilo po mnenju predsednice težko, da bi se Molinaro za to obvezal.

 

Predsednik društva Slovensko gledališče Sosič je po srečanju izrazil zmerni optimizem, saj je po tolikih letih po njegovih besedah vendarle prišlo do srečanja, na katerem pa se je govorilo o principih in želji, da gledališče gre naprej. Tudi za Sosiča bo moral o začetku sezone odločati upravni svet SSG.

 

Takoj po srečanju v prostorih tržaške pokrajine se je v Kulturnem domu v Trstu sestal upravni svet SSG, ki se je srečal tudi z zaposlenimi. Prav ponedeljek je bil označen kot skrajni rok, v okviru katerega bi bili morali podpisati pogodbe za novo sezono. Upravni svet je ugotovil, da na srečanju s predstavniki krajevnih uprav ni bilo govora o trajnejših rešitvah, zato se je odločil, da nove sezone ne more začeti ter da odstopa in prepusti nadaljnje odločitve skupščini članov SSG, poroča Primorski dnevnik.