Novi Kolizej morda do leta 2012

V ljubljanski Mestni hiši so predstavili novi Kolizej, stavbni kompleks s koncertno in operno hišo v središču mesta, kjer danes stoji stari Kolizej.

Objavljeno
24. oktober 2007 17.32
Na mestu starega Kolizeja bodo postavili novo koncertno dvorano
Ljubljana - V ljubljanski Mestni hiši so predstavili novi Kolizej, stavbni kompleks s koncertno in operno hišo v središču mesta, kjer danes stoji stari Kolizej. Gre za preoblikovano rešitev nizozemskega projekta, delo arhitekturnega studia Neutelings Ruedjik Architecten, ki je bil leta 2004 izbran na natečaju. Če bo sprejet ustrezen urbanistični akt do sredine 2008, bi se gradnja lahko zaključila do leta 2012, je danes povedal podjetnik in investitor Jože Anderlič iz Kranjske investicijske družbe.

Stavbni kompleks bo sestavljen iz treh delov: iz osrednje koncertne in operne hiše s stanovanjskim in poslovnim stolpom z največ 18 etažami, stanovanjske vile na južni strani s petimi etažami ter blagovne hiše na severni strani. Pod celotnim kompleksom bo šest podzemnih etaž, namenjenih parkiranju in vsem potrebnim tehničnim in servisnim površinam.

Kot je povedal arhitekt Willem Jan Neutelings, bo nova koncertna in operna dvorana imela obliko podkve z velikim odrom, primernim za najrazličnejše produkcije, in orkestrsko školjko za 90 do 100 glasbenikov. Sestavljena bo iz parterja, lož in treh balkonov, skupaj bo štela 1811 sedežev. Nad dvorano bo zastekljen zimski vrt, nad njim pa se bosta vzpenjala dva stolpa - nižji stanovanjski in višji poslovni.

Dvorana bo po velikosti in obliki primerljiva z nekaterimi znanimi svetovnimi dvoranami, denimo v Državni operi na Dunaju, gledališču Scala v Milanu, Kraljevi operni hiši Covent Garden v Londonu in operni hiši v Oslu na Norveškem, so poudarili na predstavitvi.

Natečajni projekt pred tremi leti zbudil veliko polemik

Natečajni projekt je pred tremi leti zbudil veliko polemik, predvsem glede višine. Najvišji stolp so tako znižali s prvotnih 96 na 73 metrov. Višina stolpa ne bo zasenčila 76 metrov visokega grajskega hriba in bo poravnana z drugimi ljubljanskimi stavbami, kot sta WTC (75 metrov) ali Miheličeva stolpnica na Bavarskem dvoru (71 metrov), je povedal podžupan mestne občine Ljubljana, arhitekt Janez Koželj.

Po njegovih besedah je skušal projektante oskrbeti z vrsto analitičnih podrobnosti o mestu, da bi razumeli njegovo zgradbo, zgodovino in identiteto in da bi projekt prilagodili mestu. Sedanja stavba Kolizeja pa, kot je še dejal, nima nobene posebne arhitekturne vrednosti, ima samo kulturno vrednost in je spomin, ki pa ga nova stavba z vsem svojim programom na nek način nadgrajuje.

Kot je povedal Anderlič, se je prvotni projekt zmanjšal z 98.000 na 83.000 kvadratnih metrov, pri čemer se je bistveno zmanjšal komercialni del, povečala pa dvorana, in sicer s 14.000 na 19.960 kvadratnih metrov. Celotna investicija bo po njegovih navedbah stala 180 milijonov evrov, sama dvorana pa okoli 70 milijonov evrov.

Na novinarsko vprašanje, ali bosta pri financiranju dvorane sodelovala tudi država in mesto, je Anderlič odgovoril, da si bodo prizadevali za simbiozo javno-zasebnega partnerstva v okviru fundacije, ki jo bodo ustanovili in bo potem upravljala z dvorano.

Mestni svet bo moral umakniti odlok o razglasitvi Kolizeja za arhitekturni spomenik

Idejno zasnovo stavbnega kompleksa z novo koncertno in operno dvorano si je mogoče ogledati v preddverju Mestne hiše. Razstavo je odprl ljubljanski župan Zoran Janković. Ob tem je dejal, da bo mestni svet moral umakniti odlok o razglasitvi Kolizeja za arhitekturni spomenik lokalnega pomena, če hočejo graditi. O tem, ali bo mestna občina Ljubljana prispevala del sredstev za dvorano, pa je po njegovih besedah še prezgodaj govoriti.