Novo vodstvo, novo poglavje

Letošnje Borštnikovo srečanje, ki se začenja nocoj z glasbeno-gledališkim projektom Janje Majzelj Krizantema na klavirju, odpira novo poglavje z novo direktorico Aljo Predan, ki je že letos uvedla nekatere novosti.

Objavljeno
16. oktober 2009 17.36
Fanfare ob začetku Borštnikovega srečanja
Peter Rak
Peter Rak
Letošnje Borštnikovo srečanje (BS), ki se začenja nocoj z glasbeno-gledališkim projektom Janje Majzelj Krizantema na klavirju, bo po predvidevanju zadnje brez formalno-pravno urejenega statusa, saj naj bi v kratkem na ministrstvu za kulturo spremenili ustanovitveni akt, s čimer bo BS ob drami, operi in baletu postal četrti konstitutivni člen SNG Maribor. Sicer pa formalnosti še zdaleč niso najpomembnejše, novo poglavje v zgodovini festivala se nedvomno odpira z novo direktorico Aljo Predan, ki je že letos uvedla nekatere novosti, v prihodnjih letih pa se obeta celovita transformacija osrednjega slovenskega gledališkega festivala.

Alja Predan svojo nalogo vidi predvsem v tem, da slovensko gledališko produkcijo odpre v mednarodni prostor. Že letos se bodo BS udeležili direktorji festivalov, selektorji, programerji in novinarji iz tujine, načrt pa je v okviru mariborskega festivala izoblikovati tako imenovani »show case«, izbor predstav, ki bi lahko bile zanimive tudi za mednarodni prostor. Letos bo na festivalu tudi nekaj pridiha mednarodnega, saj bomo lahko videli predstavo Barčica za punčke, letošnjo zmagovalko Sterijinega pozorja, v izvedbi novosadskega Srbskega narodnega gledališča, pri čemer bo mogoče primerjati različnost režiserskih avtorskih poetik (isto delo Milene Markovič bo v tekmovalnem programu izvedla tudi ljubljanska Drama SNG).

Eden zanimivejših dogodkov bo gostovanje znamenitega režiserja in gledališkega ravnatelja Petra Steina, ki se bo v Mariboru predstavil s projektom Melolog za glas in klavir, sestavljen iz Goethejevih monologov in citatov, ki jih bo spremljal pianist Arturo Annecchin. Poleg že tradicionalnih dopoldanskih strokovnih pogovorov o posameznih uprizoritvah bosta na BS tudi dva mednarodna simpozija; prvi bo posvečen možnostim povezovanja festivalov zahodnega Balkana, kjer naj bi ustanovili tudi konzorcij, v katerega bi bile vključene vse države, ki so nastale na območju nekdanje Jugoslavije, drugi pa bo analiziral fenomen Evropske prestolnice kultur.

Osrednja pozornost na festivalu pa bo namenjena tekmovalnemu programu, v katerega je selektorica dr. Barbara Orel uvrstila enajst predstav, ki se odlikujejo s »sugestivno izpovedno močjo, svežino v interpretativnih poudarkih in načinih predstavljanja«. Videli jih bomo lahko žal le deset, saj zaradi znanih težav igralski ansambel tržaškega gledališča ni uspel zbrati sredstev za gostovanje, namesto predstave Hči zraka v režiji Janusza Kice bodo tržaški in drugi slovenski igralci jutri na starem odru pripravili solidarnostno srečanje z naslovom SSG Trst v zraku. Na različnih lokacijah v mestu bo pod naslovom Skušnjave pogleda potekal tudi spremljevalni program s predstavami, ki bodo gledalca »aktivirale«, torej se bo v izgradnji fikcijskih svetov iz opazovalca prelevil v partnerja.

Iz petkove tiskane izdaje Dela