Ob 110. obletnici rojstva Božidarja Jakca

Jesenski del razstavnega programa v Dolenjskem muzeju v Novem mestu pričenjajo z obeležitvijo 110-letnice rojstva znamenitega rojaka, slikarja in grafika Božidarja Jakca. Septembra bodo odprli razstavo njegovih del z naslovom Spomini na železni svet.

Objavljeno
26. avgust 2009 16.52
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Novo mesto - Jesenski del razstavnega programa v Dolenjskem muzeju v Novem mestu pričenjajo z obeležitvijo 110-letnice rojstva znamenitega rojaka, slikarja in grafika Božidarja Jakca. V razstavišču Jakčevega doma, kjer je umetnik preživel otroška leta, bodo 4. septembra ob 19. uri odprli razstavo njegovih del z naslovom Spomini na železni svet.

Kot je povedal direktor Dolenjskega muzeja Zdenko Picelj, bodo v Jakčevem domu pripravili tematsko razstavo izbranih del iz zbirke 828 likovnih del, ki jih je Jakac leta 1984 podaril rodnemu mestu, v jubilejnemu letu Jakčevega rojstva in hkrati 20-letnici njegove smrti pa bodo izdali razstavni katalog z vsemi 45 razstavljenimi deli.

 

Kustosinja razstave, umetnostna zgodovinarka in vodja programa Jakčevega doma Jasna Kocuvan se je ob tej priložnosti odločila, tako Picelj, da tematsko razstavo posveti še eni okrogli obletnici, povezani z umetnikom in njegovim ustvarjanjem. Pripravila je razstavo del, ki se navezujejo na Jakčevo prvo potovanje po Združenih državah v letih 1929-1931, od katerega letos mineva 80 let.

 

Omenjeno Jakčevo potovanje je zabeleženo tudi v publikaciji Odmevi rdeče zemlje, ki jo je po Jakčevih pismih in dnevnikih priredil umetnikov prijatelj Miran Jarc.

 

Kot je poudaril, pripada Jakcu, rojenemu 16. julija leta 1899, med velikani novomeške kulturne zgodovine osrednje mesto. Jakac je bil leta 1945 eden od ustanoviteljev Akademije za upodabljajočo umetnost v Ljubljani, nato njen prvi rektor in prvi profesor za grafiko in risanje, številnim domačim ustvarjalcem pa je odprl vrata na evropska in svetovna likovna prizorišča. Pred natanko 60 leti je postal redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, pred 50 leti pa častni občan Novega mesta, je pojasnil Picelj.