6. festival dramske pisave Preglej na glas

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani se bo nocoj ob 20.uri začel šesti festival dramske pisave Preglej na glas, v okviru katerega se bo do 18. marca na različnih prizoriščih po Ljubljani zvrstila vrsta literarnih, gledaliških, teoretskih in praktičnih dogodkov.

Objavljeno
08. marec 2011 11.46
Posodobljeno
08. marec 2011 11.57
Slavko Pezdir, kultura
Slavko Pezdir, kultura
Z uprizoritvijo To sem jaz, kdo si pa ti? v izvedbi umetniške skupine Preglej (Simona Semenič, Simona Hamer, ­Zalka Grabnar Kogoj, Peter Rezman, Miha Marek, Maja Šorli, Andreja Zelinka, Barbara Skubic in Saša Rakef) in 
v produkciji KD Integrali se bo nocoj ob 20. uri v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani začel šesti festival dramske pisave Preglej na glas, v okviru katerega se bo do 18. marca na različnih prizoriščih po Ljubljani zvrstila vrsta literarnih, gledaliških, teoretskih in praktičnih dogodkov.

Kot je na predstavitvi poudarila dramaturginja in dramatičarka ­Simona Semenič, je festival dramske pisave »od začetkov pred šestimi leti prehodil dolgo in plodno pot iskanja drugačnih pristopov in načinov predstavitve sodobne (slovenske) dramatike. V program je uvrščal še neuveljavljene pisce in jim, poleg predstavitve širši javnosti, ponudil vrsto koristnih delavnic in preizkušanj različnih gledaliških praks«. Prav v okviru Preglej na glas se »slovenska gledališka javnost spoznava z novimi dramskimi modeli in uprizoritvenimi praksami. Festival orje ledino na področju percepcije dramskega in gledališkega tudi z uveljavitvijo bralnih uprizoritev kot samostojnega žanra ter s knjižnimi objavami dramskih besedil«.

Nocojšnji otvoritveni uprizoritvi To sem jaz, kdo si pa ti?, v okviru katere je devet sodelujočih umetnikov v središče zanimanja postavilo »življenjepis kot formalno predstavitev umetnika v povezavi z avtoreferencialnostjo kot uprizoritvenim principom«, bo jutri ob 20. uri 
v Plesnem teatru Ljubljana sledilo gostovanje Bitef teatra iz Beograda z uprizoritvijo koreografke Dalije Aćin Mnogo nas je, v kateri bo nastopila tudi pri nas uprizorjena srbska dramatičarka Maja Pelević. Predstava govori o »ekshibicionizmu, narcizmu, spektaklu, osamljenosti, ljubezni, družini ...«.
V četrtek ob 20. uri bo v Štihovi dvorani CD slovenska premiera performativnega predavanja Roka Vevarja Kako se je moje življenje spremenilo v festival?, v katerem protagonist »premišlja specifike festivalske produkcije, predstavi določene teoretične pristope in skozi duhovito (samo)ironijo izriše nekakšen kažipot po festivalih in njihovih nujnih spremljevalnih programih: mreženje in družabno življenje«.

Ad hoc omnibus

Od 5. do 16. marca v okviru festivala potekajo delavnice pod mentorskim vodstvom Nine Matthis (Švedska), Bogdana Georgescuja (Romunija), Bojana Djordjeva (Srbija) in Martine Rusham (Avstrija), ki jim bo sledil Ad hoc omnibus uprizoritvenih dogodkov (v soboto od 10. do 14. ure v Maximarketu ad hoc na temo segregacije glede na ekonomsko situiranost, v nedeljo ob 20. uri v Štihovi dvorani CD ad hoc na temo segregacije glede na spolno usmerjenost, prihodnji ponedeljek ob 20. uri v Klubu CD ad hoc na temo segregacije glede na poklic ter prihodnji torek 
ob 20. uri v PTL še enkrat ad hoc na temo segregacije glede na spol). 
V tem okviru bo v nedeljo ob 
16. uri v prostorih JSKD na Cankarjevi 5 razprava Metodologija dela pri ustvarjanju ad hoc projektov, prihodnjo sredo ob 12. uri pa v dramaturškem seminarju AGRFT še okrogla miza Kako misliti in uprizarjati nove tekstovne formate.

Grumove nominiranke

Od 16. do 18. marca bo mogoče 
v Štihovi dvorani CD prvič doživeti bralne uprizoritve izbranih nominirank za letošnjo nagrado Slavka Gruma Tedna slovenske drame v Kranju. Stolpu Iva Svetine (16. marca ob 20. uri) bosta 17. marca sledili bralni praizvedbi iger Vaje iz tesnobe Milana Kaca (ob 18. uri) in Shocking Shopping Matjaža Zupančiča (ob 20. uri), za konec festivala Preglej na glas pa bo 18. marca ob 20. uri prav tam mogoče doživeti še dramo Spalnica ali Sveti Jurij ubija zmaja Vinka Möderndorferja. Vsaki bralni uprizoritvi bo sledil pogovor zainteresiranih obiskovalcev z avtorjem besedila in gledališkimi teoretiki, ki ga bo vodila dramaturginja Zala Dobovšek.