Ameriška klasika na odru SLG Celje

Nova premiera celjskega gledališča je Naše mesto Thorntona Wilderja.

Objavljeno
18. februar 2014 16.06
Naše mesto
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Igralci SLG Celje bodo v petek, 21. februarja, na velikem odru odigrali najpogosteje uprizarjano ameriško igro 20. stoletja, Wilderjevo dramo Naše mesto v režiji Matjaža Zupančiča.

Dogajanje je postavljeno v izmišljeno mesto Grover's Corners med letoma 1901 in 1913. Drama prikazuje povsem običajne ljudi s povsem običajnimi življenji, v tej navidezni preprostosti pa meščani odgovarjajo na temeljna, bivanjska vprašanja.

Kot je pred premiero povedala dramaturginja Tatjana Doma, drama med drugim kaže na neprecenljivo vrednost malih dogodkov naših življenj, ki pa je osebe ne prepoznajo, ker se ne zavedajo končnosti sveta in sebe. Hkrati je drama tudi igra o gledališču, ki ga je Wilder doživljal kot najboljšo umetnost.

Dramo tako začne Režiser (Branko Završan), ki je pripovedovalec, komentator, povezovalec in vodič skozi mestece. Osrednja zgodba pa je pripoved o življenju družin doktorja Gibbsa (Renato Jenček) in založnika ter novinarja gospoda Webba (Bojan Umek).

Naše mesto je delo, ki je predstavljajo velik izziv za celjsko gledališče, je pojasnila upravnica SLG Celje Tina Kosi: »Gre za res veliko dramsko delo, ki je dobilo tudi Pulitzerjevo nagrado. Mislim, da nam je postavitev uspela in da smo v tem trenutku naredili preboj na gledališki sceni.«

Veliko delo je opravila tudi prevajalka Tina Mahkota, ki je povedala, da je pri prevajanju čutila breme pomembnosti besedila. Poleg tega sta se z režiserjem Zupančičem skupaj odločala, koliko patine bo ostalo na samem besedilu, ki dogajanje postavlja skoraj sto let nazaj. Tu sta sledila kar Wilderju, je zaključila Mahkota: »Wilder je trdil, da je gledališče vedno zdaj. Prav zato je presežno.«