BiTeater, drugič

Aprila prihaja drugi BiTeater, projekt mladih gledaliških ustvarjalcev.

Objavljeno
18. februar 2014 14.02
Posodobljeno
18. februar 2014 20.00
Anja Pucer
Anja Pucer

BiTeater ima dve misiji: zastavljen je kot platforma, ki ponuja mladim gledališkim ustvarjalcem možnosti za razvoj in kreativno delo ter poskuša njihov potencial predstaviti že uveljavljenim gledališčem.

Zasnovan je kot nizkoproračunski projekt brez direktorja ali umetniškega vodje, edini participativni pogoj je mladost. BiTeater mladim ustvarjalcem omogoča iskanje lastnega režijskega pa tudi igralskega, dramaturškega, kostumografskega in scenografskega izraza. Deluje pod okriljem Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) v sodelovanju z Društvom gledaliških režiserjev in s finančno podporo Mestne občine Ljubljana (MOL).

Izvorni iniciator projekta je Boris Kobal, ki je ugotavljal, da konvencionalna gledališča mladih avtorjev ne puščajo v svoj program, ker je to preveč tvegano. Rezultat tega pa je, da se mladim avtorjem zapira pot k razpoznavnosti, v slovenskih gledališčih pa spremljamo produkcijo vedno istih režiserjev.

Tudi letos se bo projekt odvijal v Kulturnici na Židovski stezi 1. Kulturnica je prizorišče, ki ga Lutkovno gledališče Ljubljana razvija kot prostor za gledališko eksperimentiranje oziroma iskanje novih načinov uprizarjanja tako na področju lutkovnega kot tudi ostalih uprizoritvenih oblik. Tako skupaj z lokalom BiKoFe oživlja eno izmed najmanjših ulic v središču Ljubljane, ki postaja pomembno zbirališče mlajše ljubljanske kulturniške scene.

V okviru letošnjega BiTeatra bo kot prva 4. aprila premiero doživela predstava režiserke Nike Bezeljak Zdrava predstava, ki govori o odnosu sodobnega človeka in družbe do vrednote zdravja. 30. maja bo sledila lutkovna predstava Junak našega časa, v kateri bo režiserka Zala Sajko s prepletanjem namiznih lutk in senc raziskovala prostor lutke.

Nato se bo z Lovom na podgane 5. septembra predstavil režiser Jernej Kobal, ki želi s svojo predstavo prikazati dva človeka, ki se ne ukvarjata s sabo, temveč z družbo in s problemi, ki ju obdajajo. Ampak to nima nobene zveze s Proustom je naslov četrte predstave, katere premiera bo 3. oktobra. Režiserka Eva Nina Lampič črpa uprizoritveni material neposredno iz arhitekturnih, zgodovinskih, družbenih in asociativnih elementov okrožja, v katerem je prostor uprizoritve, Kulturnica.

Kot zadnja se bo 21. novembra predstavila še najmlajša letošnja režiserka BiTeatra Tjaša Črnigoj s Hamletovanjem. Ključna stvar predstave je problem neodločnosti, ki ga želi avtorica obkrožiti s problemi naše generacije.

Predstave iz prejšnje sezone BiTeatra režiserjev Renate Vidič, Tatjane Peršuh, Jaka A. Vojevca, Andreja Jusa in Yulie Roschine si bodo ljubitelji gledališča lahko ponovno ogledali med 19. in 24. februarjem v Kulturnici.