Borštnikov prstan letos Saši Pavček

Prvakinja SNG Drama Ljubljana je doslej odigrala več kot 120 vlog v gledališču, filmih in na televiziji, poznamo jo tudi kot pesnico, esejistko in dramatičarko.

Objavljeno
09. oktober 2017 13.00
bsa pavček
V. U., T. J.
V. U., T. J.

Maribor bo med 20. in 29. oktobrom znova v znamenju Borštnikovega srečanja. Na predfestivalski tiskovni konferenci, ki poteka v SNG Maribor, so pravkar razkrili najbolj pričakovano ime, namreč ime prejemnice Borštnkovega prstana.

Letošnja liha letnica − pravila določajo izmenjavo nagrajenk in nagrajencev, nazadnje je prstan lani osvojil Dare Valič − je nagrado znova namenila igralkam. Prejela jo bo Saša Pavček, prvakinja Drame SNG Ljubljana.

Saša Pavček je dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka in dramatičarka, redna profesorica na AGRFT,  kjer je leta 1983 diplomirala. Izpopolnjevala se je tudi v Parizu in igrala v Théâtre Arcane. Od leta 1985 je stalna članica SNG Drama Ljubljana. Odigrala je več kot 120 različnih vlog v gledališču, filmih in na televiziji, je nosilka klasičnega in modernega repertoarja, prejela je številne nagrade (med drugim Borštnikovo, Prešernovo, Severjevo, dvakrat je postala žlahtna komedijantka).

Med Ofelijo in Antigono

Bila je Ofelija v Shakespearovem Hamletu, Schillerjeva Marija Stuart, Vanja in Ranevska v Češnjevem vrtu Čehova ter Irina v Treh sestrah, Bogomila v Smoletovem Krstu pri Savici, Goldonijeva Krčmarica Mirandolina, Nušićeva Gospa ministrica, Elmira v Molièrovem Tartuffu, Antigona v Jovanovićevi Antigoni, Mama in Babica v Angelu pozabe Maje Haderlap ....

Hči pesnika Toneta Pavčka (skrbi za njegovo pesniško dediščino) piše tudi poezijo in dramska besedila. Leta 2005 je pri založbi Miš objavila knjigo dram in esejev Na odru zvečer, leta 2010 pesniško zbirko Obleci me v poljub, leta 2014 je izšla njena pravljica Zakaj je polje jezero. Za komedijo Čisti vrelec ljubezni je leta 2004 prejela mednarodno literarno nagrado Umberto Saba. Vsa njena dramska besedila so bila predlagana za nagrado Slavka Gruma za dramatiko in prevedena v več jezikov.

Slovenska rekorderka s 500 ponovitvami monokomedije

Z monokomedijo Bužec on, bušca jaz izpod peresa Marjana Tomšiča, s katero je hotela obuditi in osvetliti istrsko podeželje in istrsko dušo, je Saša Pavček doživela slovenski rekord. Sedemnajst let, več kot 500 ponovitev, gostovanja v Angliji, ZDA, Švici, Italiji, Avstriji, Nemčiji. Vse z likom Lučane, ženske, ki se ne vda.

Ko so jo pred časom vprašali, kaj od tega, kar igra, je najbolj ona, je odgovorila. »Vse to sem jaz. Prehajanje iz ene vloge v drugo je v naravi poklica, ki zahteva hipno koncentracijo, stoodstotno biti tu in zdaj. Dopoldne vadiš nekaj, zvečer igraš nekaj drugega, naslednji dan spet nekaj tretjega, a le tako napreduješ.«

Trenutno jo v matičnem gledališlu lahko gledamo v štirih predstavah; Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni, Antigona, Valentiniada in Jez.

Najžlahtnejši gledališki prstan

Borštnikov prstan tradicionalno velja za najprestižnejšo slovensko nagrado za igralske dosežke, ki ga podeljujejo že od leta 1970. Imenuje se po Ignaciju Borštniku (1858−1919), utemeljitelju sodobnega slovenskega poklicnega gledališča in prvem slovenskem poklicnem igralcu, prva prejemnica prstana pa je bila slovenska igralka Elvira Kralj.

Poleg najprestižnejšega prstana bodo na festivalu ob zaključku znova podelili tudi preostale tradicionalne nagrade za predstavo, režijo, igralske, glasbene in druge umetniške dosežke v zadnji sezoni.