Britanska jara gospoda v novem muzikalu Andrewa Lloyda Webbra

Legendarni skladatelj muzikalov Jesus Christ Superstar, Mačke in Fantom iz opere pri 65-ih še ni izpregel. Decembra napoveduje krst novega muzikala Stephen Ward.

Objavljeno
03. oktober 2013 15.38
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Vpleten si v političen in seksualen škandal, zaradi katerega se obrambnemu ministru izmakne stolček, pri čemer javno ogorčenje pripomore k padcu konservativne politike, po pol stoletja pozabe pa si soočen z dejstvom, da bi utegnil ta škandal postati celo zimzelena uspešnica, ki bi si jo žvižgali mimoidoči na ulicah.

To se utegne zgoditi še živečim, vpletenim v britanski škandal, ki se je v zgodovino šestdesetih let minulega stoletja zapisal z oznako afera Profumo.

Ne gre za dišavo, ampak za priimek nekdanjega britanskega politika in ministra za obrambo, barona Johna Profuma (1915-2006), ki ga je seksualna afera s Christine Keeler leta 1963 stala položaja ter politične kariere, pripomogla pa tudi k padcu britanske konsevrativne politike v času vlade Harolda Macmillana.

Keelerjeva je bila manekenka in »showgirl«, ki za nastope ni potrebovala nedrčka, ob seksualnem razmerju z ministrom pa je istočasno smukala še med rjuhe preprodajalca drog Johnnyja Edgecomba in ruskega vohuna Jevgenija Ivanova, uradno sicer pomorskega atašeja na sovjetski ambasadi v Londonu.

Pozabljeno zgodbo o politični jari gospodi na Otoku bo decembra po klasičnem receptu, sestavljenem iz seksa, vohunov in škandalov, obudil sam Andrew Lloyd Webber, avtor legendarnih muzikalov, kot so Jesus Christ Superstar, Mačke ali Fantom iz opere, ki pri 65-letih še ni izpregel.

V lasti ima šesterico londonskih gledališč, najnovejši muzikal, ki ga bodo premierno predstavili 3. decembra v Aldwych Theatru, pa je naslovil po še enem ključnem akterju škandala Profumo, Stephenu Wardu (1912-1963).

Gre za osteopata iz visoke družbe, ki je med drugimi zdravil Winstona Churchilla in Gandhija, v prostem času pa slikal portrete članov kraljeve družine in obiskoval aristokratske zabave. Bil je tisti, ki je lepe mladenke iz nižjih slojev predstavljal bogatim in močnim, afera Profumo pa ga je stala celo življenja. Aretirali so ga in medtem ko so porotniki na sodišču odločali, ali je kriv »življenja na račun zaslužkov Keelerjeve in druge mladenke, Mandy Rice-Davies«, je ležal v komi. Zaužil je prevelik odmerek uspavalnih tablet in umrl tri dni po obsodbi.

Porota ga je sicer spoznala za krivega. Obtožili so ga tudi klasičnega zvodništva, a je bila ta obtožba ovržena.

Lloyd Weber ga obravnava predvsem kot žrtveno jagnje, javno obtoženo nemoralnosti rib, večjih od njega. Tudi zaradi omenjene Rice-Daviesove, ki ga je kontaktirala že dan po lanski prvi objavi namena, da misli zgodbo postaviti na oder, v neki reviji. Tudi sama je mnenja, da so politika, policija in mediji Warda javnosti ponudili za pomiritev strasti.

Pri besedilu muzikala je Lloyd Weber - podobno kot pri Sunset Boulevardu - sodeloval z Donom Blackom in Christopherjem Hamptonom, krstno izvedbo pa bo režiral Richard Eyre. V glavnih vlogah bodo Alexander Hanson, Charlotte Spencer in Charlotte Blackledge.