Carmina Slovenica s prestižno rusko nagrado

Predstava Ko gora spremeni obleko je izbrana najboljšo tujo produkcijo, predstavljeno v Rusiji v letu 2015.

Objavljeno
16. marec 2016 13.21
K. R.
K. R.

Novica sicer ni nova: Carmina Slovenica bo v Moskvi nagrajena s prestižno gledališko nagrado zlata maska. Predstava Ko gora spremeni obleko je bil namreč izbrana za zmagovalno predstavo v nominaciji za »najboljšo tujo produkcijo, predstavljeno v Rusiji v letu 2015«. Heiner Goebbels in Karmina Šilec bosta nagrado prevzela 16. aprila na slavnostni podelitvi nagrad ob zakljuČku festivala v gledališću Stanislavski v Moskvi.

Toda za kakšno nagrado gre? 

Festival Zlata maska je eden najpomembnejših gledaliških festivalov v novi Rusiji. Ustanovilo ga je gledališko združenje Ruske federacije leta 1993, ki ga je takrat vodil legendarni sovjetski gledališki igralec Mihail Uljanov. Marca prihodnje leto se bodo v Moskvi spominjali desete obletnice njegove smrti. Zagotovo tudi na festivalu. Uljanov je umrl v 80. letu starosti. Zlato masko zdaj že nekaj let vodi 71-letni Georgij Taratorkin, prav tako znan in večkrat nagrajeni mojster gledališča, ki je doslej natopil tudi v blizu 50 sovjetskih in ruskih filmih in v več televizijskih nadaljevankah.

Države nekdanje SZ

Po festivalu se imenuje tudi priznanje, ki je eno najprestižnejših na tem področju. Nagrade zlata maska podeljujejo za vse žanre gledališke umetnosti: za dramo, opero, balet, sodobni ples, opereto, muzikal in tudi za najboljšo lutkovno predstavo. Letošnji festival, že 22. po vrsti, poteka od februarja do aprila. Nagrade podeljujeta dve žiriji, ki ju sestavljajo uveljavljeni igralci, režiserji, dirigenti, koreografi in gledališki kritiki. Festival Zlata maska spremljajo v tako rekoč vseh državah, ki so nastale iz nekdanje Sovjetske zveze. Morda še najbolj v baltskih državah, od koder je vsako leto precej nastopajočih. Najboljše predstave festivala potem predstavijo v različnih krajih po vsej Rusiji in tudi onkraj meje. Lani denimo v Estoniji in Latviji.