Cirque du Soleil - Ikarjeva zgodba kot akrobatsko posvetilo nomadski duši

Pet predstav Varekai bo v ljubljanskih Stožicah 2., 3. in 4. junija.

Objavljeno
26. maj 2017 17.20
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Lani napovedana in nato prestavljena in že razprodana predstava Varekai znamenitega Cirque du Soleil, bo konec naslednjega tedna petkrat na ogled v ljubljanski dvorani Stožice. Po odpovedi v lanskem letu, ko je scena skupine obstala v Turčiji, gre tokrat zares.

Predstava Varekai, kar v romščini pomeni – kjerkoli – je po eni strani akrobatsko posvetilo nomadski duši, po drugi pa prinaša zgodbo Ikarja, nekoga, ki pade in se nato ob pomoči drugih in seveda ljubezni spet pobere in shodi.

Zakulisje enega najbolj atraktivnih svetovnih cirkusov, ki je brez živali, nam je predstavila Julie Desmarais, ki skrbi za stike z javnostmi te predstave. »V Cirque du Soleil imamo 20 predstav, ki se odvijajo na različnih koncih sveta. Deset od njih je na turnejah in nastopajo po različnih mestih.

Varekai je zgodba o upanju in ljubezni. Navdihnila jo je mitološka zgodba o Ikarju, ki si je, ker je letel preblizu sonca, opekel peruti, in je padel na zemljo v čarobnem gozdu, kjer sreča različna bitja. Ta mu pomagajo, da spet shodi, pa tudi da so mu v oporo na njegovi poti. Sporočilo je, kako premagati ovire, ko si na tleh, ob pomoči in sodelovanju drugih.«

Dve leti za novo predstavo

V glavnem štabu v Montrealu je skupina ustvarjalcev, ki vedno raziskujejo in iščejo ideje za nove predstave. Tako vsaki dve leti ustvarijo novo predstavo. To je tudi čas od prve ideje do premiere. Režiser predstave imenuje glasbenega sodelavca, skladatelja, scenografa, kostumografa, oblikovalca luči in oblikovalca zvoka. Ti pripravijo osnovo, nato pa pridejo igralci, ki se začnejo učiti koreografije, in sicer približno devet mesecev pred premiero. Hkrati imajo tudi izobraževanje o ličenju, to je namreč delo vsakega posebej.

Ker so nekateri nastopajoči športniki, se morajo naučiti še igre. Ko so kostumi oblikovani, jih nastopajoči poskusijo in preverijo, če jih ovirajo pri njihovem nastopu. Ta kostume nato po potrebi prilagodijo in spremenijo.

1.300 umetnikov iz 50 različnih držav

Predstavo Varekai ustvarja sto ljudi, ki so 22 različnih narodnosti in polovica od teh je nastopajočih. Sicer pa ima Cirque du Soleil štiri tisoč zaposlenih po vsem svetu ter skupno 1.300 umetnikov iz 50 različnih držav. Negujejo močne stike z različnimi športnimi zvezami po celem svetu. Vedno iščejo talente, pripravljajo avdicije, spremljajo športna tekmovanja, še posebej gimnastična. Ker včasih iščejo za neko predstavo nekaj zelo posebnega, se morajo zelo potruditi in najti primernega nastopajočega.

In kako dolgo je nastopajoči v predstavi in v cirkusu? Desmaraisova je povedala, da je to »odvisno od posameznega nastopajočega,kako vzdržuje svoje telo. Imamo nastopajoče akrobate, ki so v kakšni predstavi tudi po deset let. In dva terapevta športne medicine, ki potujeta z nami. V vsakem mestu najamemo tudi maserja. Glavni trener dela z nastopajočimi in nadzoruje vse akrobatske točke. Umetniški vodja pa ima pregled nad celoto, nad vsemi nastopajočimi. Vsaka predstava ima režiserja, umetniškega vodjo, starejšega umetniškega vodjo, ki so glavni za to predstavo in poročajo glavnemu štabu v Montrealu vse, kar je potrebno.«

Vsak nastopajoči veliko vadi in trenira, hkrati pa veliko delajo na tem, da preprečijo poškodbe, kolikor se le da. Varnost nastopajočih je vedno na prvem mestu, zato delajo z njimi terapevti. So pa vedno v povezavi z bližnjimi zdravstvenimi domovi ali bolnišnicami, če bi se zgodilo kaj hujšega.

Nenehno na poti

Nekateri nastopajoči v predstavi Varekai imajo posebne diete. Večina dobro ve, kaj potrebuje, zato nekateri jedo večkrat na dan, drugi zgolj nekaj malega. Imajo svojo kuhinjo, ki potuje z njimi in kjer pripravijo dva redna obroka na dan, z veliko beljakovinami. »Imamo stalen solatni bar, seveda pa ne gre brez sladic, kajti nastopajoči potrebujejo veliko energije.«

Desmaraisova z nasmehom prizna, da ko se nastopajoči vrnejo z dvotedenskega odmora, mnogi pridobijo na teži. Zato morajo takoj začeti krepko delati, da se vrnejo v formo za nastopanje. Nasmejana tudi pojasni, da si je kar nekaj nastopajočih v skupini našlo partnerje in se tudi poročilo. »Tudi sama sem spoznala svojega fanta na turneji. Smo povsem normalni ljudje, ki so pač nenehno na poti.«

Običajno je tako, da imajo dva prosta dneva v tednu in so s predstavo v enem mestu en teden. Nekateri potujejo s svojimi družinami, nekateri jih imajo doma, drugi pa se z njimi občasno srečujejo, ko so na turneji in jih te pridejo obiskati.

Cirque du Soleil svoje predstave izvaja v velikih šotorih in dvoranah. Življenjska doba predstave, kakršna je Varekai, je deset do petnajst let. Zato že tako takoj na začetku nabavijo dovolj blaga, ki ga potrebujejo z posamezne kostume. Kostum, ki ga je treba po vsaki predstavi oprati, se hitro obrabi. Zato imajo nastopajoči več različnih obalčil. »Medtem tudi tehnologija napreduje. Kakor se spreminjajo in napredujejo elementi naših kostumov, tako se sama predstava. Tudi Varekai, ki ga boste videli v Ljubljani, seprecej razlikuje od premierne predstave, ki je bila v Montrealu aprila 2002,« je še dodala sogovornica.