CoFestival - štirinajstdnevni laboratorij umetnosti

Srečanje treh sodobnoplesnih festivalov Modul-dance, Ukrep in Pleskavica bo ponudilo bogato festivalsko dogajanje.

Objavljeno
25. maj 2012 13.25
Tanja Cirman, Delo.si
Tanja Cirman, Delo.si
Festival, ki se bo večidel odvijal v prostorih Kina Šiške in se neuradno pričel z nocojšnjim nastopom srbske zasedbe Disciplin A Kitschme, je spoj treh sodobno plesnih festivalov. Modul-dance, Ukrep in Pleskavica so festivali, ki se s svojimi umetniškimi zasedbami, programi in občinstvi vzajemno reflektirajo in tako omogočajo, da se vsebine, pozicije in estetske drže zagledajo ob prisotnosti drugega.

Organizatorji festivala želijo ustvariti intenzivno in živahno festivalsko vzdušje, zato so si program zamislili kot preplet premiernih in povabljenih predstav, del v nastajanju, delavnic, umetniških procesov, ki so še v nastajanju, predavanj, dramaturških izdelovalnic, različnih oblik delovnih pogovorov, javnih intervjujev, druženj in zabav.

Festival, v prvem mestu namenjen plesnim in performativnim ustvarjalcem, se bo uradno pričel v soboto s prikazom dela v nastajanju skupine The Loose Collective v Kinu Šiška. Dan kasneje si bomo lahko predpremierno ogledali plesno predstavo Balet upora Leje Jurišić in Petre Veber.

Omenimo lahko prikaz raziskovalnega dela Céline Larrere in Jane Jevtović, predstave številnih tujih in slovenskih koreografov in plesalcev Teje Reba in Loup Abramovici, Itamarja Serussija, Male Kline, Qudus Onikeku, ... in del v nastajanju La Zampa, Jasmina Križaj & Cristina Planas Leitao, Tina Valentan in Luka Martin Škof, ... Dnevno dogajanje bo tematsko obarvano vsak dan z drugim delovnim naslovom, ko bo med 10. in 17. uro potekal odprt prostor za pogovore in izmenjave.

Laboratorij plesa, delavnic, predavanj in še česa bodo do zaključka CoFestivala 8. junija bogatile še prva pohodna fotografska razstava Mankice Kranjec Ni vse zgoraj, kar je spodaj, ki bo lovila vaše poglede po stopnišču Kina Šiške, zgornje in spodnje preddverje pa bo ponujalo razstavo in mediateko Roka Vevarja in več kuratorjev Koreografija v epohi gibanj. Po dogovoru se boste srečali z zdravilno predstavo Preročišče Barbare Novak in Hermana Kasidiana ali se podali v igro raziskovanja CoGames, ki vam jo ponujata Elisabeth Zimmermann in Janos Hudomine. Zanimiv bo tudi raziskovalni projekt inovativnega mišljenja Nine Božič in Dejana Srhoja, sestavljen iz štirih delavnic in javne predstavitve.