Delo na belo, muzikal o afriškem priseljencu v Sloveniji

Na odru pod zvezdami LGL bo nocoj ob 20. uri premierna uprizoritev muzikala Delo na belo avtorice in režiserke Kim Komljanec.

Objavljeno
28. oktober 2011 10.24
Posodobljeno
28. oktober 2011 10.24
Ta. C., Delo.si
Ta. C., Delo.si
V ospredju glasbeno-gledališke predstave v koreografiji Maše Kagao Knez je zgodba o Kwameju, mladem moškem iz Gane, ki iz ekonomskih razlogov emigrira v Slovenijo, kjer se zaljubi v študentko Taro.

Glavni junak se znajde v Evropski uniji, o kateri ima povsem idealizirane predstave. Slednje se kmalu po prihodu v Slovenijo boleče razblinijo. Obenem predstava prikaže tudi zgodbo o Tari - večni študentki antropologije in afriških študij na ljubljanski Filozofski fakulteti, ki obiskuje tečaj afriških plesov, se uči bobnanja in obožuje vse, kar je povezano z Afriko. Okoliščine pripeljejo do njunega srečanja in zaljubljenosti.

Sporočilo muzikala v produkciji KUD Baobab in koprodukciji Zavoda Zofka pa ni skrčeno le na posameznika, priseljenca iz Afrike, pač pa se z vključitvijo skupine dramskih oseb, ilegalnih imigrantov z vsega sveta, razširi. Predstava spregovori o socialnih pravicah in izključenosti, o nesprejemanju drugačnosti, o osamljenem posamezniku v prezasičeni družbi, povzema STA.

»Glavni dramski lik predstave prihaja iz Afrike, katere kultura z glasbo in plesom je v Evropi - predvsem v Sloveniji - še dovolj nepoznana, da je privlačna in neogrožujoča za večinsko prebivalstvo. A skozi zgodbo o priseljencu iz Afrike predstava govori tudi o vseh ostalih priseljencih, ki jih slovenska družba težje sprejema in pogosto celo agresivno zavrača: o Albancih, Makedoncih, Bosancih, Bolgarih, Romunih, Kurdih, Sirijcih in drugih,« je o predstavi zapisala režiserka Kim Komljanec.

Romantično in na trenutke komično zgodbo z aktualno tematiko socialne izključenosti pripovedujejo oziroma prepevajo številni igralci, med njimi tudi Jose v glavni vlogi, Tjaša Hrovat, Alenka Tetičkovič, Sebastjan Starič in Maša Kagao Knez.

Soustvarjalca koreografije predstave sta Starič in Dalanda Diallo, glasba je delo Nina De Glerie, pevska vodja je Jelena Ždrale. Za scenografijo in kostume je poskrbela Katja Komljanec Koritnik, za dramaturgijo pa Marko Djukić.