Deloskop izpostavlja: 150 let Dramatičnega društva v Ljubljani

Izpostavljamo

Objavljeno
21. april 2017 19.40
V. U.
V. U.

Dan, ko od ustanovnega občnega zbora Dramatičnega društva v Ljubljani, temeljnega kamna slovenskega gledališča moderne dobe, mineva natanko stoletje in pol, je gotovo primeren za ogled nove razstave O poteh k »najlepši iznajdbi človeškega duha« na Slovenskem: Mejniki v razvoju Dramatičnega društva v Ljubljani, ki so jo v Slovenskem gledališkem inštitutu (SLOGI) v Ljubljani pripravili ob jubileju.

Osredotoča se na prvih 50 let delovanja te ključne ustanove, katere prvi predsednik je postal pisatelj in politik Luka Svetec, društvena pravila pa je zasnoval zgodovinar, publicist in pripovednik Josip Stare. Pri njih sta sodelovala še pravnik in kasnejši župan Ljubljane Peter Grasselli ter glasbenik, dramatik, operni pevec in publicist Josip Nolli.

Kasneje je pravila dopolnil Fran Levstik, ki je krmilo društva prevzel leto po ustanovitvi. Razstava ponuja rokopisne dokumente, portrete, gledališke kritike, plakate in letake, stare fotografije in razglednice, pomembne knjige tistega časa, maketi dveh najpomembnejših gledališč in še kaj, ob 17. uri pa napovedujejo tudi vodstvo. Vodil bo avtor razstave dr. Štefan Vevar.