Deloskop izpostavlja: Grešni kozel

Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče. 5. 6., ob 19.45.

Objavljeno
02. junij 2017 20.52

V Slovenskem mladinskem gledališču bodo nocoj ob 19.45 zaokrožili sezono s premiero zvočne igre Grešni kozel nemškega filmskega in gledališkega ustvarjalca Rainerja Wernerja Fassbinderja.

Zvočna predstava je nastala v koprodukciji SMG in 3. programa Radia Slovenija – programa Ars, prvo slovensko uprizoritev pa je režiral Alen Jalen.

Grešni kozel, ki govori o grškem ekonomskem priseljencu v Nemčiji, je bil Fassbinderjeva prva gledališka igra. Napisal jo je leta 1968 in zanjo prejel ugledno nagrado Gerharta Hauptmanna za dramatiko. Zgodbo je prelil v filmski scenarij, po katerem je v naslednjem letu v pičlih devetih dneh posnel svoj drugi dolgometražni film. Ta eksperimentalni, avantgardni projekt, v katerem je Fassbinder sam odigral ključno vlogo, in sicer grškega priseljenca Jorgosa, ki zamaje skoraj letargično rutino soseske v predmestju Münchna, je na filmskem festivalu v Mannheim-Heidelbergu prejel kar sedem nagrad in postal eden njegovih finančno najuspešnejših projektov.

V Slovenskem mladinskem gledališču je predstava nastala kot rezultat raziskovalnega procesa, ki spaja zvočno in vidno, njene ustvarjalce pa je zanimalo tudi, kako zgodba o ekonomskih migrantih nagovarja gledalce danes.

Nocojšnjo premiero bo spremljal neposreden radijski prenos na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars, jutrišnjo ponovitev ob 19.45 pa hkratni spletni prenos.