Deloskop izpostavlja: Ljudski demokratični cirkus Sakešvili

Ljubljana, Drama, Mala drama. Premiera 27. 1., ob 20. uri.

Objavljeno
26. januar 2017 17.41

V ljubljanski Mali drami bodo nocoj ob 20. uri krstno uprizorili z Grumovo nagrado 2016 nagrajeno ludistično grotesko Ljudski demokratični cirkus Sakešvili slovenskega dramatika in vsestranskega ustvarjalca Roka Vilčnika.

V dramskem besedilu avtor išče odgovor na vprašanje, kakšna naj bi bila država, v kateri ne bi bilo nobene skrbi in v kateri bi prebivalci lahko slepo verjeli avtokratskemu božanstvu.

Tako je dogajanje umestil v totalitarno državico, v kateri je vse tako poenostavljeno, da se vsi ljudje in stvari imenujejo enako – Sakešvili. V deželi cvetita enoumje in diktatura dosmrtnega predsednika Sakešvilija, v trenutku njegove smrti pa se v zmešnjavi odnosov prebivalci začnejo truditi, da bi država še naprej delovala.

Predstavo z nizom absurdno-komičnih situacij, ki govori o tem, kako nenehno »pranje možganov« spira človeku tudi osebnost, dostojanstvo in vse tisto, kar ga kot človeka sploh določa, je režiral Luka Martin Škof, v vlogah prebivalcev Sakešvilija pa bodo nastopili Gregor Baković, Maša Derganc, Boris Mihalj in Klemen Slakonja.